E aproape imposibil ca în 2023 să nu asociezi un eveniment sportiv cu cota sa de la pariuri. Chiar dacă nu mizezi la pariuri sportive, tot apuci să vorbești în termeni specifici. Însă știi cu adevărat ce sunt cotele, când se folosesc și cum poți profita pentru a plasa cota 2?
Ce sunt cotele la pariuri?
Cotele la pariuri reprezintă acele cifre care îți sugerează probabilitatea ca un eveniment să se întâmple. Tot ele îți arată și cât poți să câștigi în urma pariului tău. Practic, cotele reflectă șansele tale de câștig potrivit caselor de pariuri. Fiindcă această probabilitate nu rămâne constantă, ci e schimbătoare. Cotele pot suferi transformări atunci când apar informații noi despre eveniment ori când bookmakerii le folosesc pentru a balansa sumele de bani pariate pe meci, pentru a nu ieși pe minus, indiferent de rezultatul evenimentului.
Tipuri de cote la pariuri sportive
Sunt mai multe tipuri de cote la pariuri, dar doar trei sunt utilizate în mod constant. Dintre acestea, un singur tip e preferatul pariorilor români. La noi se utilizează cotele decimale (europene), reprezentate printr-un număr care trebuie înmulțit cu miza pentru a reflecta potențialul câștig. De exemplu, o sumă de 100 RON înmulțită cu o cotă de 2.50 rezultă într-un câștig potențial de 250 RON. Adică 150 RON profit.
Cotele fracționare (britanice) sunt reprezentate printr-o fracție. Problema la acest tip de cotă este că te obligă la un calcul matematic mai complicat. Este mult mai ușor să calculezi în cap o cotă zecimală decât una fracționară.
În cele din urmă, avem și cotele americane. Acestea sunt redate prin numere mai mari sau egale cu 100, cu un simbol plus (+) sau minus (-) în dreptul acestuia. Rolul simbolurilor este să arate conexiunea dintre mize și câștig. Dacă numărul este reprezentat printr-un ”+”, atunci înseamnă că profitul este mai mare decât suma mizată inițial. În cazul în care numărul este redat printr-un ”-”, asta se traduce prin faptul că profitul este mai mic decât suma pariată. În principiu, o cotă cu ”-” îți arată cât trebuie să mizezi pentru a atinge un prag (care de regulă e 100 în valuta preferată de jucător). Cota cu (+) îți arată profitul de peste prag. O cotă de +150 înseamnă un profit de 50 de unități.
Pentru biletele single, nu ai absolut nicio problemă de calcul. Dificultățile apar însă atunci când începi să mizezi pe un bilet care cuprinde mai multe evenimente. Fiecare meci are câte o cotă și trebuie să nimerești toate pronosticurile pentru a obține potențialul câștig. Astfel, pe un bilet de tip combo, cotele fiecărui meci se înmulțesc pentru a obține o cotă totală. Acea cotă este la rândul ei înmulțită cu miza pentru a defini, într-un final, câștigul potențial.
Biletele de tip sistem au o desfășurare ceva mai complexă. De exemplu, dacă joci un sistem 4/5, asta înseamnă că ai nevoie de cel puțin patru pronosticuri corecte pentru a câștiga. Vor fi cinci combinații posibile de câte patru meciuri și pe oricare o obții, vei acumula un câștig. Doar cotele de pe acele patru pronosticuri corecte se vor înmulți pentru o cotă totală.
Dezavantajul la biletul de tip sistem este atunci când reușești să nimerești toate cele cinci ponturi. Asta pentru că obții suma celor cinci combinații posibile. Va rezulta un câştig mai mic dacă nimerim toate meciurile pe un bilet sistem decât dacă am fi făcut-o pe un bilet simplu.
Mai sunt și biletele cu bază, dar acelea clar nu sunt destinate pentru începători. Însă acest tip de bilet are o regulă clară – trebuie să nimerești pronosticurile alese ca bază, altfel biletul tău e pierdut, indiferent de ce se întâmplă la celelalte partide.