15 noiembrie 2024

Ce spune Direcția de Cultură despre oasele descoperite la Tătărăști

Deșteptarea a scris, acum câteva zile, despre descoperirea mai multor oase de proveniență umană în timpul lucrărilor de renovare la școala din satul Cornii de Sus, comuna Tătărăști.

Specialiștii din cadrul DJC Bacău și un reprezentant al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, s-au deplasat pentru a verifica situația semnalată.



Din partea autorităților locale au fost prezenți primarul comunei Tătărăști, Petru Tăbăcaru și agent-șef Olaru Claudiu, de la Poliția Tătărăști.

La fața locului s-a constatat prezența mai multor movile de pământ excavat, rezultate atât de la lucrările de extindere a școlii, a lucrărilor din interiorul școlii, cât și de la trotuarele perimetrale.

În pământul excavat s-au găsit fragmente ceramice ce pot fi datate în secolele XVIII-XIX, oase și fragmente osoase umane.

Materialele arheologice găsite nu se aflau într-un context arheologic bine definit, ele fiind deranjate în urma lucrărilor de construcție ale școlii care a fost ridicată, pe amplasamentul actual, în anul 1964, sau cu ocazia intervențiilor datorate lucrărilor actuale de reabilitare și modernizare.

În profilele create pentru lucrările prevăzute în proiect nu au putut fi observate straturi arheologice, doar într-un singur loc a fost observat un posibil mormânt secționat, o parte din oase provenind din acest mormânt (probabil oseminte de la sfârșitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XX-lea).

Fragmentele ceramice au fost predate pe bază de proces-verbal CMIA Bacău, iar oasele și fragmentele osoase au fost predate agentului-șef de la Poliția Tătărăști.

La stadiul actual al lucrărilor, firma de construcții a afirmat că nu mai sunt necesare intervenții asupra terenului din jurul școlii.

„În urma celor constatate, DJC Bacău a recomandat continuarea lucrărilor, cu respectarea prevederilor legale de către beneficiar și constructor, în sensul că, nu vor realiza alte intervenții asupra terenului din jurul școlii fără să anunțe DJC Bacău care, în colaborare cu o instituție muzeală, va asigura supravegherea zonei cu patrimoniu arheologic evidențiat întâmplător pe toată suprafața care face obiectul autorizării de construire, conform O.G. nr. 43/2000, privind protecția patrimoniului arheologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Simona Drob, director executiv al D.J.C. Bacău




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014