Ce se întâmplă pe Facebook?

De câteva zile se întâmplă un fenomen straniu pe Facebook: conturile unor persoane sunt suspendate câte 3, 7 sau 30 de zile. Unele sunt şterse definitiv. Cei care dispar de pe reţea află cu surprindere că au fost pedepsiţi pentru ceea ce au scris cu ani de zile în urmă, pentru cuvintele folosite sau pentru atitudinea exprimată.

Deloc surprinzător, cei care dispar din lumea virtuală au în comun atitudinea critică faţă de Statul Paralel, denunţarea corectitudinii politice, a manipulării serviciilor şi aşa mai departe. Au fost blocaţi şi nu mai pot să-şi expună opiniile scriitori, ziarişti, lideri de opinie informali care-şi dobândiseră notorietatea pe Facebook.



Cum de se întâmplă tocmai acum acest lucru? Unii cred că e vorba despre un robot activat de Facebook, pentru a elimina conturile considerate periculoase din punct de vedere legal. În Germania a intrat în vigoare o nouă lege care obligă furnizorii de servicii să cenzureze conţinutul postat de utilizatori astfel încât ceea ce se publică să nu jignească utilizatorii. Nu contează dacă e adevărat sau nu ceea ce se scrie, important este că mesajul să nu deranjeze vreo categorie de public.

Alţii consideră, însă, că este vorba despre un atac la nivel naţional împotriva celor care nu acceptă paradigma Matrixului şi se încăpăţânează să gândească altfel. Nu întâmplător cei vizaţi ar fi cei care au denunţat în ultimii ani manipularea anumitor medii politice şi/sau de altă natură. În acelaşi timp este interesant că sute dacă nu mii de conturi false folosite în manipularea politică rămân bine-mersi, deşi sunt raportate.

Ştiu, pentru unii este cea mai mare fericire să scape de vocile critice. În societatea noastră, în care o opinie diferită de cea a majorităţii te transformă în duşman al poporului, dispariţia celor care nu consideră că telejustiția este apogeul unei epoci poate fi privită de unii ca o victorie.

Rămân, însă, convins de faptul că libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită decât în cazul în care este folosită pentru a împrăştia ura în societate. Oricare ar fi circumstanţele, întotdeauna este nu doar necesar, dar şi obligatoriu să asculţi ambele părţi pentru a-ţi putea face o imagine clară a situaţiei.