14 noiembrie 2024

Ce se întâmplă cu prețul apartamentelor anul acesta. O veste bună și una rea

Românii care au amânat achiziția unui apartament, sperând că anul acesta să facă pasul, anticipând prețuri mai mici, vor avea parte fix de scenariul opus. Se anunță un nou val de scumpiri pe piața rezidențială, mai ales pe segmentul de case și apartamente noi, spun experții.

În 2021, prețurile apartamentelor au crescut cu 15%. A fost un moment de cumpăna pentru mulți: să cumpăr, să mai aștept? Destui au cumpărat, de teamă că banii se vor devaloriza și mai mult, iar prețurile vor continuă creșterea. Alții au amânat. Aceștia din urmă vor cumpăra mai scump în 2022, cu aproximativ 25%, dacă nu se decid să amâne din nou, încă un an sau mai mult.

Anul trecut, cel mai scump segment rezidențial a fost reprezentat de casele și apartamentele nou construite. Aici e cererea cea mai mare, deci și prețurile au avut cel mai puternic avans. Totuși, s-au scumpit în toată țara și apartamentele vechi, doar că majorările de preț nu au fost la același nivel.



Brașovul a fost zona unde prețurile au explodat cel mai puternic. În 2021, cumpărătorii au ajuns să scoată din buzunar nu mai puțin de 1.445 de euro pe metrul pătrat, cu 214 euro mai mult față de aceeași perioada a anului 2020.

De asemenea, la Cluj scumpirile au fost fără precedent din 2021, metrul pătrat majorându-se și aici cu 200 de euro, față de anul trecut. La Timișoara, scumpirea fost doar de 6%.

Scumpirile continuă și anul acesta

Din nefericire, scumpirile vor continua și în 2022, spun dezvoltatorii, care au construit masiv în ultima perioadă. Tot ei spun că nici nu-și pun problema că nu vor avea cui să vândă. Există indicii că prețurile locuințelor vor crește, în medie, cu 25% anul acesta.

„Există o tendință de cumpărare în continuare, pentru că există o teamă pentru devalorizarea banilor pe care lumea îi are și atunci fiecare încearcă să cumpere cât mai ieftin, cât mai repede”, a declarat Vlad Vela, consultant al unui dezvoltator imobiliar, conform Digi24

„Deja au fost anunțate foarte multe scumpiri din nou pentru materialele de construcții, există și o criză pe piață forței de muncă care impactează destul de tare termenul de livrare și costul efectiv al unei construcții noi și atunci considerăm că sunt pertinente estimările noastre de 25%, cel puțin”, explică, la rândul sau, Ramona Ganea, dezvoltator imobiliar.

Prin urmare, dacă ți-ai pus în cap să investești într-un apartament nu neapărat în cele mai scumpe orașe ale țării, nu e deloc un moment rău. Dacă ești interesat de un apartament de vânzare în Bacău, de exemplu, află că poți cumpăra o garsonieră, e drept, de numai 12 metri pătrați, la doar 12.000 de euro, iar un apartament de două camere la 35.800 de euro, în zona Mioriței.

Dacă vorbim de 3 camere, găsești și o locuință de 55.000 de euro, dar și la 110.000 de euro, la Ștefan cel Mare, sau la 128.000 de euro. Sunt locuințe pentru toate buzunarele și exigențele.

Cotă redusă pentru TVA la cumpărarea locuințelor

Iar vestea bună e că, de la începutul acestui an, și cota de TVA este redusă la 5%pentru locuințe. Plafonul de 450.000 lei pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5%, valabil anul trecut, a fost ridicat, de la începutul acestui an, la 700.000 lei, conform Ordonanței de urgență nr. 170 publicată în 18 decembrie în Monitorul Oficial.

Noutatea față de promisiunea anterioară din anul 2020 referitoare la majorarea plafonului este reintroducerea limitei de o tranzacție per cumpărător (care era valabilă anterior 2019, dar fusese eliminată).

Astfel, o persoană fizică poate beneficia o singură dată de cota redusă de TVA pentru achiziția unei locuințe de maximum 120 mp2 cu valoare cuprinsă între 450.000 lei și 700.000 lei, în timp ce pentru tranzacțiile în valoare de sub 450.000 lei, nu a fost stabilită această condiție (fiind posibilă achiziționarea mai multor apartamente cu cotă redusă sub acest plafon).

Limita de o tranzacție per cumpărător pe intervalul de valoare 450.000 – 700.000 lei se aplică de la 1 ianuarie 2022, nefiind relevant dacă o persoană fizică a mai efectuat o astfel de tranzacție în anii anteriori, anunță HotNews.

De menționat e că trebuie ținut cont că se consideră că s-a efectuat o tranzacție în acest interval de valoare, indiferent că achiziția s-a efectuat în mod individual sau în coproprietate cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.

Verificarea tranzacțiilor anterioare se va face de către notarii publici prin interogarea unui nou Registru, în format electronic, în care aceștia vor avea obligația să înscrie informațiile din contractele încheiate de vânzători cu persoanele fizice, care au stipulat aplicarea cotei reduse de 5%.

Urmează să fie publicată legislație secundară în acest sens, și anume un Ordin ANAF cu consultarea Uniunii Notarilor Publici din România.

Majorarea plafonului, pentru aplicarea cotei reduse de TVA 5% pentru locuințe, până la nivelul de 140.000 euro (echivalentul aproximativ al actualului plafon propus direct în monedă națională, de 700.000 lei) a fost anunțată încă din vara anului 2020, fiind aprobată prin Legea nr. 248/2020, care ar fi urmat să între în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Măsura a fost menită să ajusteze plafonul pentru aplicarea cotei reduse de TVA în linie cu evoluția pieței imobiliare.

În decembrie trecut, cu o zi înainte să între în vigoare, termenul a fost amânat până la 1 ianuarie 2022, prin Ordonanța de urgență nr. 226/2020.

Noul mecanism propus este acum justificat în preambulul Ordonanței prin faptul că “este necesară instituirea urgentă a unor reguli în vederea respectării caracterului social pentru aplicarea cotei reduse de TVA, conform legislației europene în domeniu, în cazul livrărilor de locuințe”.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014