În România, o campanie susținută inclusiv de partide politice își propune legalizarea consumului de droguri și dezincriminarea posesiei. Activiștii care sprijină această inițiativă susțin că ar aduce rezultate pozitive, însă o privire asupra experienței statului Oregon din SUA, care a adoptat o măsură similară, dezvăluie consecințe dezastruoase.
Aprobată în noiembrie 2020 cu o majoritate de 58%, Măsura 110 a eliminat răspunderea penală pentru deținerea dozelor de „consumator” de droguri, inclusiv heroină și metamfetamină. Oricine era prins cu astfel de substanțe nu mai era supus urmăririi penale, cu condiția să accepte tratamentul pentru dependență și să plătească o amendă simbolică.
Inovația legislativă a fost propusă cu intenția declarată de a proteja consumatorii de droguri de persecuție și răspundere penală din partea statului, punând accentul pe tratament în loc de pedeapsă. ONG-urile care au promovat inițiativa au afirmat că „legea va avea drept scop protejarea oamenilor de persecuții, atacuri și răspundere penală din partea statului pentru consumul de droguri.”
Cu toate acestea, cei trei ani care au trecut de la adoptarea Măsurii 110 au adus rezultatele surprinzătoare și, într-adevăr, îngrijorătoare. Potrivit rapoartelor publicate de Fox News, decesele cauzate de opioide în Oregon au înregistrat o creștere bruscă, trecând de la 280 în 2019 la 955 în 2023, cifre de câteva ori mai mari decât media națională.
Aceste statistici alarmante au schimbat rapid percepția publică în Oregon, unde 64% dintre locuitori doresc acum reintroducerea pedepselor pentru posesia de droguri.
Un sondaj al Colegiului Emerson din august indică faptul că 56% dintre locuitorii din Oregon sprijină acum abrogarea legii. Măsura 110, care a redus posesia de droguri la o amendă de maxim 100 de dolari, însoțită de o „evaluare a sănătății”, a fost criticată pentru scăderea sentimentului de siguranță în comunități.
Proiectul de lege, inițial conceput pentru a oferi suport medical în loc de sancțiuni penale, a avut ca obiectiv să țină persoanele dependente departe de sistemul penitenciar. Cu toate acestea, criticii susțin că statul nu era pregătit pentru o schimbare atât de radicală și că experimentul a avut consecințe dramatice.
În timp ce susținătorii inițiativei susțin în continuare că tratamentul pentru dependență este mai eficient decât pedepsele penale, realitatea pe teren, ilustrată de creșterea semnificativă a deceselor legate de opioide, generează un dialog intens privind necesitatea revizuirii și ajustării legislației. Mulți se întreabă, acum dacă dezincriminarea drogurilor în Oregon nu a fost cumva un experiment eșuat, care a adus consecințe grave în viața și sănătatea comunității?