27 ianuarie 2025

Ce puteau vedea românii la televizor acum 50 de ani

Televiziunea Română din anii ’70 avea un rol central în viața cotidiană, fiind pentru mulți principala sursă de informație, educație și divertisment. Programul săptămânii 7-15 septembrie 1974 reflectă o combinație de filme artistice, seriale, emisiuni culturale, sport și, bineînțeles, segmente dedicate informării și educației în spiritul vremurilor.

Dimineți active și educative

Începerea emisiunilor varia în funcție de zi, dar diminețile erau rezervate programelor educative și culturale. „Teleșcoala” și lecțiile de literatură sau istorie, precum „Muzeele țării: Muzeul Marinei” sau „Antologie literară: Cezar Petrescu”, aduceau un aer de studiu în fața micului ecran. De asemenea, emisiuni precum „Mens sana in corpore sano” promovau educația fizică.



Copiii și tinerii erau răsfățați cu seriale și filme potrivite vârstei lor. Sâmbătă, 7 septembrie, cei mici puteau urmări un episod din îndrăgitul serial „Cireșarii”, dar și desene animate sau emisiuni de divertisment precum „1001 de seri” cu personajele „Mica Lulu” sau „Clovnul Bozo”.

După-amieze între sport și cultură

După-amiezile erau mai dinamice, cuprinzând sport, folclor și muzică. Sâmbătă, microbiștii au urmărit în direct meciul de fotbal dintre Steagul Roșu și Steaua, iar duminică, un rezumat al partidei de rugby Dinamo-Steaua, alături de imagini spectaculoase de la concursul hipic din Roma.

Muzica populară ocupa un loc de cinste, cu emisiuni precum „Crișure, Mureșale” sau „Răsărit-alma-n prag”, ce aduceau pe ecran cântece și jocuri tradiționale. Totodată, „Bucuriile muzicii” oferea o incursiune în lumea capodoperelor muzicale clasice.

Seri de film și divertisment

Serile erau momentul de relaxare pentru întreaga familie. Filmele artistice ocupau un loc special în program. Printre titlurile difuzate se numără „Noapte cu ceață”, „Diminețile unui băiat cuminte” și „Căsătorie în stil italian”, o coproducție franco-italiană foarte apreciată. Joi seara, iubitorii clasicelor americane se bucurau de o ediție specială a Telecinematecii, cu Humphrey Bogart în prim-plan.

Pe lângă filme, divertismentul era asigurat de emisiuni precum „Întâlnirea de la ora 10”, care combina muzică și momente distractive, sau „Suprize pe micul ecran”, ce aducea scenete și umor de calitate.

Sport, cultură și o doză de ideologie

Sportul era o componentă importantă, cu transmisiuni directe și rezumate din competiții locale și internaționale. Totuși, programul TV reflecta și vremurile în care a fost realizat, incluzând frecvent emisiuni cu tematică politică. „Tribuna TV” și „Sub flamuri de partid” subliniau „realizările” regimului, în timp ce dezbaterile despre documentele Congresului al XI-lea al PCR ocupau spații importante în grilă.

Relaxare în stilul anilor ’70

Privind programul TV din acea săptămână, se observă un echilibru între divertisment, educație și propagandă. Chiar dacă emisiunile politice erau omniprezente, serialele precum „Cireșarii”, filmele artistice sau desenele animate aduceau momente de relaxare pentru telespectatori.

Televiziunea Română, cu resursele și restricțiile epocii, reușea să ofere un program variat, suficient de atractiv pentru a ține familiile în fața ecranelor într-o perioadă în care alternativa era adesea radioul sau lectura. În anii ’80, lucrurile aveau să se schimbe.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img