Noi, românii, suntem mari gurmanzi. Iar când vine perioada sărbătorilor, nimic nu ne stă în cale să avem o masă îmbelșugată, sau așa cum ne place să spunem, cu de toate. Acest lucru este confirmat și de aglomerația din piețe și supermarket-uri care, de mai bine de o săptămână înregistrează vânzări record. Cum gusturile nu se discută, ne propunem azi alte axe de referință. Dacă zilele trecute am publicat un material despre mieii care se vând în Piața Centrală din Bacău, acolo de unde am obținut chiar și o rețetă cel puțin interesantă de friptură de miel, de această dată încercăm să aducem alte repere, tocmai ca masa de Paște să arate așa cum ne dorim.
Drobul de miel
Unul dintre preparatele tradiționale care nu lipsește niciodată de pe masa de Paște este, fără îndoială, drobul de miel. Este un aperitiv care nu se pregătește greu și dacă încă nu v-ați hotărât ce rețetă să preparați, astăzi vă aducem varianta clasică.
Ingrediente pentru drob de miel rețeta clasică: organe de la un miel; căpăţâna de miel; ceapă verde două legături; usturoi verde două legături; mărar verde două legături; sare iodată, piper proaspăt măcinat; ouă 3 bucăţi; ouă fierte 5-6 bucăţi; prapure (membrana care învelește organele interne ale mielului, formată în mare parte din grăsime).
Mod de preparare: Organele de miel se fierb în apa cu un praf de sare. Căpăţâna de miel se fierbe separat. După ce au fiert organele şi carnea, se toacă mărunt. Ceapa, usturoiul şi mărarul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt, apoi se adaugă la compoziţia de carne. Amestecul pentru drob de miel se asezonează cu sare, piper, se adaugă ouale crude şi se amesteca bine până se omogenizeaza compozitia. Într-o formă rotundă se așază prapurele, se pune jumătate din compoziţie, se aşază după dorinţă ouale fierte, se adaugă restul de compoziţie şi se acoperă cu prapurele. Drobul de miel se pune la cuptorul preîncins, la copt cca. 30 de minute, la foc moderat, până ce trece testul cu scobitoarea.
Lângă așa un aperitiv delicios, la loc de cinste se pot situa și cașul proaspăt de oaie, asezonat cu ceapă verde și ridichi. Ca fapt divers, vă spunem că acestea pot fi achiziționate din piață, direct de la producători, la următoarele prețuri: caș de oaie 25-30 de lei kilogramul, ceapă verde 2 lei legătura iar ridichile se vând tot cu 2 lei legătura.
De sarmale, salate de boeuf, răcituri și alte cele nu vorbim astăzi, deși băcăuanii cu siguranță își vor umple mesele cu astfel de bunătăți. Nici fripturile de porc sau pasăre nu vor lipsi din meniul de Paște, multe fiind deja planificate să se pârpolească pe grătare cu jar, alături de cârnați proaspeți, coaste sau mititei suculenți. Lăsăm la o parte ideile de bunătățuri și revenim pe preparatele specifice acestor sărbători.
Ouă roșii, cozonaci, pască
Conform datinilor, ouăle de paște se vopsesc în Joia Mare. Dacă nu țineți la acest obicei și ați lăsat vopsirea ouălor pentru mai târziu, sau dacă nu ați achiziționat ouă gata vopsite din supermarket-uri, pentru că există și această posibilitate, noi vă recoamdăm ouăle de „țară” care se vând în piață la 1 leu bucata. Despre operațiunea de vopsire și încondeiere cred că nu mai e cazul de discuții, fiecare dintre noi având mai multe soluții. Dacă totuși există cineva nepriceput și dorește o metodă naturală de vopsire a ouălor, putem recomanda, în doar câteva cuvinte, fierberea acestora cu coji de ceapă, mai ales ceapă roșie. Se pot obține ouă roșii frumos încondeiate dacă atunci când le puneți în colorant folosiți un ciorap de damă iar pe lângă ou strecurați o frunză de pătrunjel sau mai multe boabe de orez. Astfel veți avea pe masa de Paște cele mai frumoase ouă roșii cu modele.
Trecând în sfera dulciurilor specifice, detașat vorbim de pască. Și aici există o multitudine de variante, unele mai moderne, cum ar fi cea cu ciocolată, până la cea clasică cu brânză de vaci și stafide. Dacă și pasca cu brânză de vaci are la rândul ei mai multe variante, cum ar fi cea în aluat de cozonac sau doar din brânză, cred că este util să știți că în piață veți găsi brânză proaspătă de vaci la 12 lei pentru o jumătate de kilogram (porția). Există și posibilitatea să le achiziționați din patiserii, cofetării și supermarket-uri, aici prețurile variind între 25 și 40 de lei, acestea ajungând și la aproape 70 de lei, dacă acestea sunt făcute pe comandă. Și în dreptul cozonacilor se poate vorbi de variante. În primul rând este vorba de umplutură. Aceștia pot fi cu rahat, stafide, nucă și cacao sau ciocolată.
O combinație din mai multe elemente de umplutură, mai puțină sau mai multă umplutură, coroborate cu greutatea produsului, pot duce la prețuri foarte diferite. În supermarket-uri un cozonac poate fi achiziționat cu prețuri pornind de la 13 lei și până la 35 de lei. Băcăuanii cu dare de mână s-au obișnuit în ultimii ani să comande în cofetării, acolo unde, în cele mai multe cazuri, se folosesc rețete tradiționale iar cozonacii amintesc de bunătățurile din bucătăria părinților sau a bunicilor. În acest caz, un kilogram de cozonac poate să ajungă și la 60 de lei. Pentru cei mai mulți însă, cea mai bună soluție este coptul cozonacilor în casă. Astfel, fiecare poate folosi umplutura care îi place și în cantitatea pe care o dorește. Un alt aspect important în privința cozonacilor este ca aceștia să fie pufoși.
Iar din acest punct de vedere, astăzi vă prezentăm câteva trucuri pentru cei mai pufoși cozonaci. Vasul în care frămânţi aluatul să fie călduţ. Clătește-l înainte cu apă fierbinte, după care şterge-l foarte bine. Folosește numai ouă de găină, nu de rață sau de gâscă. Pentru o culoare galbenă a aluatului ai trei variante: pui sare în gălbenușuri, folosești ouă de găini hrănite cu porumb, sau adaugi puțin șofran (dizolvat în lapte) în făină. Încălzește puțin laptele când pregătești maiaua din drojdie, dar ai grijă să nu fie fierbinte. Pentru ca albușurile să se bată mai bine și mai repede, adaugă puțin suc de lămâie și sare în ele, ca pentru bezele. Alege ingrediente proaspete și de calitate. Contează mult dacă vrei un cozonac perfect. Cerne făina înainte de a te apuca de aluat. Cozonacul nu trebuie frământat ore întregi și nici izbit de blat cu putere. În medie sunt de ajuns 20 de minute. Semnul că a fost suficient frământat este când aluatul se desprinde ușor de pe mâni, este elastic și face bășici. Unge bine blatul cu ulei și mâinile înainte de a pregăti aluatul pentru tăvi. După ce ai pus umputura, mai lasă cozonacii să crească și în tăvi până ajung la marginea de sus a tăvii. Apoi, înainte de a-i băga în cuptor, unge-i cu ou bătut cu puțin lapte. Nu deschide usa cuptorului in primele 20 de minute dupa ce ai pus cozonacii. După ce s-au rumenit deasupra, poți acoperi cozonacii cu o foaie de copt ca să nu se ardă, până se coc și în interior.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.