9 noiembrie 2024

Ce probleme au făcut fermierilor ploile din județ

Cele două zile și două-trei nopți de ploi abundente, de la începutul acestei săptămâni, au afectat și în județul Bacău unele zone în care sunt culturi agricole. În alte zone apa a șiroit pe coastele dealurilor. În următoarele două-trei zile, în funcție și de evoluția vremii, pentru că se mai anunță ceva ploi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Județean (ISUJ) Bacău, Prefectura și Direcția Agricolă vor proceda la evaluarea situației. O problemă importantă este că în caz de inundații, culturile agricole nu pot fi asigurate la companiile specializate.

„În unele zone din județ – spune fermierul Daniel Ciobanu, care este și președintele Asociației Județene a Producătorilor Agricoli – sunt băltiri pe care nu le putem încă evalua. Nu putem intra în câmp, terenul e moale. La Mâgla (Negri) a fost inundat teren arabil, ca și la Prăjești. La Dămienești au inundat pâraiele ieșite din matcă. Dar ploile fac și bine, după seceta care a fost până acum o lună. Direcția Agricolă și primăria ne-au solicitat informații, lucru încurajator, deși anul trecut, după inundații, nu am fost despăgubiși în nici un fel. Poate acum, fiind și campanie electorală, să se întâmple ceva. Oricum, noi suntem cu lucrările la zi, s-au cam terminat semănatul și aplicarea tratamentelor. Rapița și grâul sunt protejate”.




Ce rău face surplusul de apă

Nu au fost inundații, ca în alți ani. Cum fac, deci, rău ploile căzute?
Patul germinativ – am aflat de la inginerul Florin Acatrinei, doctor în pomicultură, el însuși fermier – e pregătit proaspăt și pământul încă nu e așezat. A plouat mult, circa 60-90 l/mp, iar pe versanți apa a găsit teren afânat și plante neînrădăcinate și a spălat stratul fertil. S-au creat viituri.

În zona la Tescani – spune inginerul Viorel Ilaș – au afectat culturile doar unele șiroiri de apă, pe coastele de deal. Fără pagube mari în culturi. „Pe Sănduleni – a precizat fermierul – a plouat mai mult, 70 l/mp, dar în rest doar circa 40 l/mp. Șiroirile doar le observ din șosea, că nu pot intra pe teren. Unde au fost ceva băltiri apa s-a retras”.

„Să vedem partea plină a paharului!”

Fermier și specialist cu multă experiență, inginerul Ioan Chiriac, care lucrează pământ în mai multe zone ale județului – susține că ploile de acum fac mai mult bine decât rău.

„Problema e că ploaia a venit rapid, cu circa 65 l/mp, și a șiroit – a opinat fermierul. Pământul a fost afânat, pentru că în primăvara aceasta s-a lucrat excelent. Culturile de primăvară sunt bine înrădăcinate, dar șiroirile au cam spălat din humus. Pe terenul pe care îl lucrez în zona Itești e și o problemă anume. Acolo, apa de pe deal, care se scurge natural către Siret, are în cale rambleul căii ferate Bacău-Roman, unde se oprește și băltește, Numai două căi de scurgere are apa, dar la distanță de vreo zece kilometri una de alta.”

Terenurile inundate nu pot fi asigurate
Fermierii care au gândit în perspectivă efectele unor evenimente naturale nefavorabile sunt mereu protejați. O spune tot un inginer agronom, Emil Munteanu, dar care de ani buni se ocupă de asigurarea culturilor agricole și acum lucrează pentru compania Millenium Insurance Broker, filiala Bacău. „Trebuie să gândești anticipativ – susține asigurătorul. Dar, în asigurări problema băltirilor pe culturile agricole nu este luată în considerație. Pentru că remediile sunt mai ușor de aplicat: drenajul apei, de exemplu, efectuarea de lucrări pe curbe de nivel, terasări, taluzări etc. Riscurile asigurate sunt în caz de grindină, ploaie torențială, furtună (uragan), îngheț timpuriu de primăvară și toamnă și incendii din cauze naturale. Seceta și inundațiile sau chiar tornada intră la cauze extreme, nu se încheie asigurări, dar situații de secetă au fost totuși acceptate.”

„Luni și marți a plouat mult. Cel mai mult pe Lipova (85 l/mp), Negri, Izvoru Berheciului (75 l/mp) și Helegiu. Primarul din Negri îmi spunea că acolo sunt culturi integral afectate de băltiri. Dar, pământul chiar avea nevoie de apă. Poate în unele locuri efectul băltirii va fi negativ, însă în altele fac bine. Acum (miercuri – n.n.) nu avem încă o evaluare a situației. Cei păgubiți trebuie să se adreseze primăriilor, cu cereri, primăriile trimit situațiile la IJSU, care ne convoacă și pe noi, și vom face evaluările pe teren. Se mai anunță ploi, dar mai moderate, însă cu apa deja adunată pot apărea noi probleme. La această oră nu avem culturi afectate.”
Simona Barzaghideanu, director executiv la Direcția Județeană pentru Agricultură


A scăzut nivelul râurilor din județul Bacău

În secțiunile monitorizate de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret pe teritoriul județului Bacău cantitățile de precipitații au scăzut în intensitate și s-au situat între 1,6 litri/mp la stația hidrometrică Sulța, comuna Agăș, și 15,4 litri/mp la stația hidrometrică Lucăcești – Moinești.

Debitele și nivelurile pe cursurile de apă sunt în scădere cu valori de până la 28 cm pe râul Trotuș, la stația hidrometrică Goioasa, și 39 cm pe râul Tazlău, la stația hidrometrică Scorțeni.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Bacău a continuat intervenția în satul Mâgla, comuna Negri, pentru limitarea efectelor inundațiilor produse de revărsarea pârâului Mora, afluent de stânga al râului Siret. Specialiștii de la ABA Siret spun că traversarea cursurilor de apă aflate sub avertizare, precum și activitățile desfășurate în apropierea acestora reprezintă în continuare un factor de risc major. Populația este sfătuită să evite orice activități pe malurile și în albiile cursurilor de apă, pentru a nu își pune viața în pericol. ABA Siret continuă monitorizarea cursurilor de apă și conlucrează permanent cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și cu autoritățile implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014