Direcția Sanitară veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău reamintește proprietarilor de câini care sunt obligațiile legale privind deținerea, identificarea și asigurarea condițiilor de bunăstare și protecție a patrupedelor cu stăpân.
„Proprietarii – spune directorul executiv al DSVSA Bacău, dr. Niky Liviu Vrabie – au obligația de a-și identifica și înregistra câinii. Astfel, câinii cu stăpân pot circula pe teritoriul României, doar însoțiți de proprietari și de carnetul de sănătate, care atestă identificarea și înregistrarea animalului în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, precum și acțiunilor sanitare veterinare.”
Deținătorii câinilor de rasă comună sau metișilor au obligația să sterilizeze puii, femelele la vârsta de 4-6 luni și masculii la vârsta de 6-8 luni. Iar deținătorii de femele nesterilizate au obligația de a declara gestațiile, fătările, precum și numărul de pui fătați oricărui medic veterinar de liberă practică, organizat în condițiile legii, sau medicului veterinar de liberă practică împuternicit, în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare.
Cum trebuie înregistrați câinii
Câinii se identifică și se înregistrează cu respectarea următoarelor termene:
a) câinii nou născuți cu proprietar – în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora;
b) câinii adulți cu proprietar –în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora și cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei;
c) câinii proveniți din adăposturile publice – în momentul adopției, înainte de a părăsi adăpostul;
d) înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân a câinilor identificați se fce odată cu microciparea și eliberarea carnetului de sănătate, în cazul prezentării proprietarilor la sediul operatorilor Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân (cabinete veterinare), respectiv în maxim 5 zile de la implantarea microcipului, în cazul deplasării medicului veterinar la sediul proprietarului sau în cazul în care, din motive tehnice, nu a fost posibilă înregistrarea în RECS.
Câinii liberi, vagabonzi sunt considerați fără stăpân
Orice câine crescut, adăpostit, ținut pe domeniul public, în locuri publice sau în spațiile adiacente acestora, în afara proprietății stăpânului sau deținătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificați prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, este considerat «câine fără stăpân», în sensul O.U.G. nr. 155 / 2001.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.