Spatiul public a fost invadat de tot felul de zgomote care tin loc de explicatii si care, in loc sa lamureasca problema, mai mult o complica.
De doua zile, mass-media pune presiune pe autoritati atacând pompieristic in punctele gresite doar pentru a face audienta. Ziarele, televiziunile, Internetul propaga mesaje care determina autoritatile sa aplice decizii gresite doar pentru a multumi multimea care cere vinovati.
Zeci de „specialisti” se perinda prin studiouri si-si dau cu parerea, toti, evitând, ca si in cazul tragediei din Apuseni, principala problema: decizia pilotului.
Pentru ca nu avionul cazut in munti a fost cauza tragediei si nici elicopterul care a intrat in serviciu anul trecut; ci deciziile pilotilor.
In cazul avionului, decizia pilotului Iovan de a continua drumul, in ciuda conditiilor meteo, in cazul elicopterului, decizia pilotului de a nu respecta culoarul de zbor.
Ziaristi si telespectatori urla iresponsabil cerând pedepsirea celor din fortele de interventie, care, culmea, au intervenit prompt si profesionist, dar evita sa-si puna intrebari simple: de ce avea nevoie de alimentare elicopterul care a fost trimis in misiune, de ce a fost schimbat traseul de zbor, de ce a pastrat tacerea radio, de ce nu a comunicat cu autoritatile aeronautice?
La aceste intrebari trebuie sa se raspunda pentru a lamuri problema. Din afara e foarte usor sa-ti dai cu parerea ca unitatile de interventie puteau ajunge mai repede sau ca se puteau arunca in apa rece cu pieptul gol.
Nimeni nu se intreaba ce sanse de supravietuire are victima unui accident aviatic, de parca atunci când cazi cu avionul sau cu elicopterul e ca si cum ai sari cu parasuta. Dar, cum am mai spus-o, românii se pricep la toate si sunt specialisti in orice. Mai putin in logica.