Deși are doi sportivi calificați la Olimpiadă (aruncătoarea de ciocan Bianca Ghelber și sulițașul Alexandru Novac), antrenoarea băcăuană nu-i va putea însoți la concursurile din Japonia. În mod surprinzător, „Meli” nu a fost inclusă de COSR în delegația României pentru Jocurile Olimpice. Motivul excluderii? „Mi s-a spus că sportivii mei s-au calificat în baza ranking-ului și nu a îndeplinirii baremului. E incredibil”, a mărturisit fosta campioană mondială la aruncarea ciocanului
În 2000 i s-a făcut o nedreptate mare cât stadionul din Sydney. A fost scoasă din concurs chiar de pe stadion, cu doar câteva minute înainte de începerea probei de aruncare a ciocanului. Totul, pentru un presupus caz de dopaj. Astfel, în loc să câștige o medalie olimpică, campioana lumii la aruncarea ciocanului de la acea vreme, Mihaela Melinte s-a ales cu o via crucis care i-a compromis cariera. Chiar dacă ulterior s-a demonstrat că laboratorul care prelucrase probele de urină ale lui „Meli” era unul cu mari probleme, nimic nu a mai fost ca înainte pentru atleta băcăuană. În 2021, Mihaela Melinte are parte de o nouă nedreptate. Tot în cheie olimpică, însă de data aceasta, ca antrenoare. Deși are doi sportivi calificați la Jocurile Olimpice ce vor începe luna aceasta, la Tokyo (aruncătoarea de ciocan Bianca Ghelber și sulițașul Alexandru Novac), „Meli” nu-i va putea însoți pe aceștia la concursurile din Japonia. COSR nu a inclus-o pe antrenoarea de la SCM Bacău în delegația pentru Tokyo. Bine că a fost loc pentru zeci de oficiali!
-Mihaela, când ai aflat exact că nu-ți vei putea însoți sportivii la Tokyo?
-La trei- patru zile după ce am avut certitudinea că Bianca Ghelber și Alex Novac s-au calificat la Jocurile Olimpice. Asta s-a întâmplat în primele zile ale lui iulie. A fost un adevărat șoc. Nici nu-mi puneam problema că s-ar putea să nu merg. Sincer, parcă și acum refuz să cred că se poate întâmpla așa ceva. Să am doi sportivi calificați la Olimpiadă și să nu pot fi alături de ei în concurs!
-Cum ți s-a motivat decizia?
-Că nici Bia și nici Alex nu s-au calificat în baza baremului! De parcă asta ar avea vreo importanță la concurs. Acolo toți 32 pornesc cu șanse egale. Nimeni nu stă și spune: „Tu vei fi penalizat pentru că te-ai calificat în baza ranking-ului”. La probele tehnice lucrurile sunt ceva mai delicate. Adevărul este că Bianca putea să-și facă baremul pentru că a traversat o perioadă OK, cu rezultate constant bune. Asta i-a adus și ranking-ul bun: locul 26. La fel e și în cazul lui Alex, care e poziționat al 30-lea în ierarhia mondială. Fără rezultate nu poți avea ranking.
-Ai plâns?
-Dacă eram acasă, plângeam sigur. Norocul a fost că eram – și sunt în continuare- alături de sportivii mei, în plină etapă de pregătire pentru Olimpiadă. Asta m-a ajutat, însă sunt în continuare foarte întoarsă pe dos.
-Ți-ai reamintit de Sydney?
-Pe bune că da! Câtă nedreptate mi s-a mai făcut și la Olimpiada din 2000. Și eram complet nevinovată! Poate nu mă crezi, dar mi se întâmplă să mai trag și astăzi ponoasele pentru nedreptatea de atunci. Offf!
-Hai să ne concentrăm puțin pe ce s-ar putea întâmpla la Tokyo. Cât de mult crezi că-i va afecta pe cei doi sportivi lipsa ta?
-Când a aflat, Bianca a fost puțin cam bulversată. La fel și Alex. Eu sper însă ca ambii să se comporte ca și cum aș fi alături de ei. De altfel, voi merge cu amândoi în Japonia pentru cantonamentul pre-olimpic din perioada 16-25 iulie, după care ei se vor îndrepta către satul olimpic, în timp ce eu m voi întoarce acasă pentru a-i urmări la televizor. Aruncările încep pe 30 iulie, cu discul. Calificările la ciocan sunt pe 1 august, iar finala va fi pe 3. Nici nu concep ca Bia să nu fie în finală, mai ales că e bine pregătită.
– Chiar, cum decurg pregătirile în Poiana Brașov?
-Bia e puțin obosită, Alex acuză o contractură pe brațul drept, cel de aruncare, dar nu-mi fac griji; e momentul să lăsăm orice problemă la o parte. Adevărul e că am tras un pic în Poiană. Bun, nu am încărcat așa cum procedăm de regulă iarna, dar era nevoie să tragem pentru că tot ceea ce facem acum e bun făcut și ne va ajuta la Tokyo.
-La Tokyo, unde spui că Bianca Ghelber va prinde finala. Poți fi mai precisă decât atât?
-Cred că Bianca Ghelber ar putea ajunge în primele șase aruncătoare de ciocan la Olimpiada de la Tokyo. Ea e o tipă de concurs și este foarte constantă. De aici plecăm, de la acei 71-72 de metri pe care îi dă cu regularitate. De curând, la Bacău a reușit o aruncare ce a măsurat 73.52. Și, ca să râdem puțin, a reușit-o fără spectatori, așa cum va fi și în Japonia! Am convingerea că Bianca poate adăuga vreo trei-patru metri, astfel încât să dea un 74-75. Pentru medalii e greu cu americancele care dau 80 și 78, dar Bia poate intra în primele șase.
-După Campionatul European pe echipe de la Cluj, Bianca îmi spunea că totul este să elimine unele greșeli tehnice.
-Da, e vorba de unele erori pe care le mai comite pe partea finală a aruncării, dar am încredere că Bia va fi la potențial maxim la Tokyo. Are experiență- e la a treia Olimpiadă- și, repet, mental e foarte puternică.
-Și Alex Novac? Iată că a revenit sub îndrumarea antrenoarei cu care a atins acel fabulos 86,37 metri, în 2018.
-La Alex, discuția este un pic mai largă. Îmi pare rău că nu a continuat alături de mine în anii din urmă: am pierdut timp și metri. Și-mi pare rău că nu s-a întors ceva mai devreme pentru că altfel ar fi stat lucrurile acum. Chiar și așa, însă, cred că la Tokyo poate da 82-83 metri cu care ar prinde finala.
-Că tot aminteai de lipsa spectatorilor: cum crezi că-și va pune acest lucru amprenta asupra Olimpiadei în general?
-Un spectacol sportiv fără public nu este un spectacol complet. Sigur că Olimpiada pierde prin lipsa spectatorilor, dar trăim vremuri atipice. Tot ce avem de făcut este să ne adaptăm. Și ca să încheiem pe un ton ceva mai vesel, uite, că eu m-am obișnuit deja cu gândul că nu voi fi prezentă la Olimpiadă. Mi-a fost greu, dar ce puteam face? Asta da putere de adaptare, nu?
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.