România este, probabil, singura tara din Uniunea Europeana care are in circulatie doua monede in paralel: leul si euro.
Doar ca, daca ne uitam bine, cele doua monede sunt folosite diferit: in vreme ce majoritatea salariilor pe care le incaseaza populatia sunt in lei, facturile platite de români sunt in euro.
Numai in România preturile sunt exprimate in euro; in tarile din jurul nostru – Ungaria, Cehia sau Polonia – si ele membre ale UE, toate preturile sunt exprimate in moneda tarii respective.
Ce inseamna acest lucru, in afara de o normalitate care noua ne lipseste? Inseamna ca populatia va plati facturi corecte, in care nu se vor regasi influentele cursului de schimb. Ca ori va achita factura la curentul electric, la telefonul mobil, la gaz, ori ca va cumpara benzina sau tigari, nu va fi plati si riscul valutar.
In România, insa, niciodata nu poti sa stii cât ai de platit pentru ca preturile sunt legate de cursul valutar. Care curs stie o singura directie: in sus.
Atât statul care colecteaza accizele exprimate in euro, cât si firmele care vând produse si servicii la preturi exprimate in aceeasi moneda câstiga; singurul care pierde este cetateanul.
Razvan Bibire