Cine nu a cules lucernă, troscot, păpădie, nu știe gusul de găină, și de unde iese zeama bună. „N-o tai! S-a ouat șapte luni de zile! Și cât i-ar dăuna, la un moment dat, cât ar fi trebuit să mai meargă, a trebuit…! Atât de rău mi-a părut”. Ioan Carare stă la casă. Acum, în decembrie 2020, mai exact ieri, la ora 12.00, culegea trufandaua. Născut la Lipova în 1936, pe 5 decembrie, soția a împlinit 75, alege cu grijă frunzele de păpădie dintre smocurile de iarbă, crescute în fața Ateneului.
„E zonă poluată nene! Trec mașini! Păpădia e trufanda primăvara! Se face salată din ea. Dar culeasă de pe câmp. De pe câmpii, nu de aici, lătrată de câini. Ni’ la el ce mare e! Îngrășământ natural! Acum e bună pentru găini. Să facă ouă și pentru Paște! Pentru sănătate! Dacă ar fi toată lumea ca mine, bine ar fi! Farmaciile ar intra în faliment. N-ar mai avea ce mânca angajații de acolo!”
Ce-i rucola? Dar păpădia și găina bătrână? Diferența nu este mare: rucola și păpădia sunt plante diferite, dar similare pentru a fi folosite în alimentație, pentru valorile lor nutritive. Rucola are un gust mai pipărat, pe când păpădia este puțin mai amară. Cocoșii nu știu dacă mai fac diferența!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.