Inglodati in datorii si proiecte
Mandatul lui Romeo Stavarache exceleaza in acumularea de datorii pe zeci de ani si in cheltuirea fara sens a banilor de la buget. Proiectele faraonice si extrem de
costisitoare sunt prezentate, desi exista in marea lor majoritate doar pe hartie, ca o serie nesfarsita de mari realizari. De fapt, situatia nu este nici pe departe intr-atat de roza pe cum o prezinta liberalii in frunte cu inca primarul Stavarache.
Soseaua de centura, proiect pentru care Stavarache nu are absolut niciun merit, este trecuta la capitolul fonduri nerambursabile, prin fituici de campanie, cu impresionanta suma de 84 milioane de euro. Insa acest proiect, inceput de Sergiu Sechelariu in 2003, nu a fost urnit in niciun fel de liberalii de trei lei, emigrati din PUR dupa ce anterior mai nefericisera cu prezenta si alte partide. Pentru ca soseaua de centura sa poata fi construita, este necesara exproprierea terenurilor din comunele din jurul Bacaului pe unde ar urma sa treaca soseaua ocolitoare. In ciuda discursurilor sforaitoare ale unor Stavarache, Orban, Vosganian, nici macar o palma de pamant nu a fost expropriata. Iar primarii comunelor prin care urmeaza sa treaca soseaua ocolitoare habar nu au de demararea acestui proiect. O minciuna sfruntata, trecuta la capitolul realizari de o trupa de incompetenti apti doar sa promita in speranta unui vot.
Podul suspinelor
Pentru cei ce au uitat, podul de la Maracineni a fost ridicat de la zero in trei luni. Bacaul este sufocat la propriu datorita podului de la Serbanesti, la care – vorba vine – se lucreaza de un an si jumatate. Stavarache n-a facut altceva decat sa ridice din umeri si sa puna intarzierea lucrarilor pe seama ghinioanelor, cuvantul „incompetenta” neizbutind sa-i iasa din gura. Macarale zburatoare, viituri ce au plecat cu variantele ocolitoare garantate pentru un volum de apa de trei ori mai mare decat cel ce a facut pocinogul… toate s-au pus contra finalizarii podului de la Serbanesti. Trecut, ca o mare realizare, cu 10 milioane de euro la capitolul impliniri. Nu se specifica totusi daca si cele 60 de miliarde alocate variantelor ocolitoare intra tot in acesti bani.
Afaceri pe bani publici
Centrul de afaceri este un proiect de suflet al lui Stavarache. Care costa cu 4 milioane mai mult decat un pod, un adevarat monument de irosire a banilor pentru un centru de afaceri intr-un oras in care aproape singurele investitii sunt cele legate de comert. La fituica sunt trecute 14 milioane de euro. Ceea ce nu se specifica acolo este ca din acesti bani 5,35 milioane euro sunt contributie de la bugetul local. Bani cu care s-ar fi putut acoperi o mare parte din cererea de locuinte, de exemplu.
Caldura scumpa
cu investitii inutile
Grupul de cogenerare este o alta investitie de pe urma careia bacauanii nu au simtit nimic. In afara de afacerile cu societati apropiate de liberali si de plimbarile prin Tenerife ale lui Stavarache impreuna cu Marius Stanila, cumnatul sau si director de marketing la CET (impreuna cu reprezentantul societatii de la care a fost achizitionat, fara contract de mentenanta, grupul de cogenerare), nimic nou nu s-a petrecut la CET. Daca Stavarache se lauda acum un an ca bacauanii vor avea apa calda gratuit, totul s-a dovedit un balon de sapun. Mai mult, CET s-a inglodat in datorii din nou. Daca bacauanii nu mai retin, in 2004 pierderile de la CET erau de 30 miliarde de lei vechi. In 2005 ajunsesera la 80 miliarde, iar un an mai tarziu la 170 miliarde. Guvernul a sters toate datoriile, dar la finele lui 2007 erau din nou 200 de miliarde datorii. Dar aceste cifre nu apar printre realizarile mandatului lui Stavarache.
Un tramvai numit mandat
Culmea impertinentei, pe pliantul lui Stavarache apar si investitiile de la Gara. Dar tot ceea ce s-a facut acolo reprezinta o investitie privata, a celor de la SNCFR, fara pic de contributie din partea autoritatilor locale. Cele 6 milioane de euro ce au fost cheltuiti pentru renovarea garii provin din fondurile proprii ale CFR, si fac parte dintr-un amplu proiect de investitii derulat la nivel national, prin care se urmareste punerea la punct a tuturor garilor din tara. Insa liberalii nu aveau cum sa piarda prilejul de a se lauda inca o data cu ceva ce nu le apartine.
Apa cine poate
Apa potabila de calitate este un deziderat normal al oamenilor. Si daca aductiunea de la Valea Uzului, pentru care Stavarache a trebuit doar sa semneze, deoarece proiectul fusese aprobat in timpul mandatului lui Dumitru Sechelariu, ar fi fost finalizata, totul ar fi fost in ordine. In schimb, bacauanii platesc in continuare apa cea mai scumpa din tara si de o calitate indoielnica. O alta mare realizare marca Stavarache.
Campus la sertar
Pentru elevi si cadrele didactice Stavarache si ai sai s-au laudat peste tot ca vor ridica un campus preuniversitar, in coasta Parcului Cancicov. Culmea este ca de absurditatea proiectului si-au dat seama tocmai liberialii, si au respins ideea. Nu de alta, dar marele amator de spatii verzi Stavarache a „uitat” ca nu se poate construi pe locurile cu verdeata si tocmai pe un astfel de amplasament vedea campusul. Prin urmare, ideea i-a fost trimisa la plimbare si probabil a fost sfatuit sa mai si cugete cand vine cu astfel de propuneri. Iar campusul, ca si alte mari initiative, a sfarsit la gramada printr-un sertar.
Contracandidatii ataca
aMarile realizari” ale acestui mandat sunt taxate si de contracandidatii lui Stavarache pentru postul de primar. Tot esicherul politic, mai putin PNL, este nemultumit de modul in care Stavarache a gestionat vreme de patru ani problemele orasului. Si fiindca tot am amintit de liberali, si in tabara acestora sunt nemultumiti de activitatea primarului, doar ca nu au curaj sa iasa in fata. Asta pentru ca toti cei care au avut cate ceva de comentat au fost trasi pe linie moarta sau, mai rau, au fost exclusi din partid. Angela Bogea, candidat la Primarie din partea PRM a taxat punctele slabe ale lui Stavarache. aIn patru ani, ca primar, as fi rezolvat problema Podului de la Serbanesti, dar si pe cea a fluidizarii traficului rutier in oras. Sunt cele mai stringente, iar primarul Stavarache trebuia sa le acorde atentia cuvenita. As fi urmarit indeaproape modul in care lucra firma, respectarea contractului, iar daca apareau probleme reziliam contractul si apelam la o firma mai serioasa. Ce s-a intamplat la pod este anormal, e ceva ca in lumea a treia”, ne-a spus Bogea. Candidatul PSD, Radu Catalin Mardare considera ca una dintre principalele probleme este reprezentata de lipsa unei sosele de centura. Senatorul a blamat si modul in care se efectueaza lucrari acum pe ultimii zeci de metri de mandat. aAcum nu stiu cate obiective se puteau duce la bun sfarsit in cei patru ani de mandat, dar stiu sigur ca unele puteau fi finalizate. Si in mod sigur se putea duce, ca sa zic asa, ala bun inceputa, soseaua de centura. Trebuia sa fie un inceput sanatos al lucrarilor, pana acum, iar in unul sau doi ani de-acum inainte am fi putut avea sosea de centura, daca primarul ar fi fost interesat de aceasta problema. Dar domnul Stavarache a avut de atins obiective personale politice mai importante pentru domnia sa decat cele ale bacauanilor si astfel a sacrificat adevaratele obiective ale municipiului. Ar fi avut timp sa finalizeze Teatrul de Vara, Bazinul de Inot si alte proiecte. Asa, este imposibil sa se realizeze totul cu o luna inainte de alegeri”, ne-a declarat Mardare. Candidatul independent Dan Saveluc l-a atacat direct pe Romeo Stavarache mai ales din primsa lipsei unui plan urbanistic general, lasand sa se inteleaga ca nu a existat interes pentru ca acesta sa fie realizat. aUn lucru pe care primarul nu vrea sa-l faca este Planul de Urbanism General. Acel PUG trebuie facut si batut in cuie, sa se stabileasca unde se poate construi si unde nu. Dar nu are interes, pentru ca din autorizatiile de constructie se iau bani”, crede Saveluc.
Datori la banci
Romeo Stavarache a reusit pentru anul 2008 un buget axat mai ales pe imprumuturi la banci. Din lista afisata pe site-ul primariei cu apropuneri pentru lista obiectivelor de investitii 2008″, aprobata de consilierii locali, reiese competenta celor care ar fi trebuit sa se concentreze mai ales pe atragerea de fonduri europene nerambursabile. Cum lucrul acesta necesita, pe langa vointa si specialisti, s-a ales metoda mai simpla. Creditul bancar. Suma se ridica la 61.500.000 RON. Pe langa asta, exista si un credit bancar extern de 1.125.000 RON. In vreme ce fondurile nerambursabile sunt de 4.817.459 RON. Interesanta este diferenta dintre cele scrise pe panourile publicitare si pe pliantele electorale, si realitatea din buget. De pilda, la Spitalul Municipal, creditul bancar intern este de 10.000.000 RON, iar la capitolul fond nerambursabil este trecut un mare 0. Reabilitarea Teatrului de Vara, afacerea italiana a lui Romeo Stavarache, este realizata tot din credit bancar: 3.000.000 RON.
Scris de Emilian Berceanu, Ionut Avram, Codrin Pop
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.