27 decembrie 2024

Ce filme rulau acum 50 de ani la cinematografele din județul Bacău

În săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie 1974, cinematografele din județul Bacău ofereau o paletă variată de filme pentru publicul cinefil, de la producții autohtone cu teme istorice și sociale, la pelicule internaționale cunoscute. Iată o privire asupra programului cinematografic din acea perioadă:

Cinematograful „Muncitorul” – Bacău
Aici, premiera săptămânii era filmul românesc „Tatăl risipitor”, o creație regizată de Adrian Petringenaru după un scenariu semnat de Eugen Barbu. Filmul ilustra momentele dramatice din lunile premergătoare insurecției naționale antifasciste din 23 august 1944. Actori de marcă precum Toma Caragiu, Marga Barbu, Gheorghe Dinică, Leopoldina Bălănuță și Vasile Nițulescu dădeau viață personajelor.



Cinematograful „Flamura Roșie” – Bacău
Filmul „Asediul” (25-27 noiembrie) era în program, urmat de „Cazul Mattei” (28 noiembrie-1 decembrie).

Cinematograful „Progresul” – Bacău
Cinefilii puteau urmări filme ca „Izvoare” (25-27 noiembrie) și „Tunurile din Navarone” (28 noiembrie – 1 decembrie), acesta din urmă fiind o celebră peliculă de război.

Cinematograful „Tineretului” – Bacău
Filmele istorice captivau audiența: „Mihai Viteazul” (25-27 noiembrie) și „Al 7-lea carus” (28 noiembrie – 1 decembrie).

Municipiul Gheorghe Gheorghiu-Dej (actual Onești)
Filmul „În numele poporului italian”, regizat de Dino Risi, o satiră socială care explorează corupția, inegalitățile și justiția în societatea italiană a vremii. Cu un ton subtil ironic și o interpretare remarcabilă, filmul oferă o critică profundă asupra societății contemporane, rămânând relevant și astăzi.

Cinematograful din Oituz
Pe afiș figura „Sfânta Tereza și diavolii”, un film despre acțiunile de sabotaj ale Armatei române în zona ocupată de germani în Al Doilea Război Mondial.

Cinematograful din Moinești
Publicul putea viziona filme ca „Desfășurarea” (25-27 noiembrie) sau „Stejar extremă urgență” (29 noiembrie – 1 decembrie).

Cinematograful „Petrolul” – Comănești
Programul includea filme precum „O picătură în mare” (27-29 noiembrie) și „Fratii Jderi” (29 noiembrie – 1 decembrie), inspirat din istoria Moldovei medievale.

Cinematograful „Textila” – Buhuși
Pe ecran rulau producții precum „Porțile albastre ale orașului”, după un scenariu de Marin Preda.

Cinematograful din Asău
Ofertea includea filme precum „Preotul” (29 noiembrie – 1 decembrie).

Această selecție de filme reflectă diversitatea tematică specifică cinematografiei anilor ’70, combinând producții locale cu filme internaționale, istorice sau dramatice, toate având menirea de a atrage un public variat și de a îmbina divertismentul cu reflecția asupra istoriei și societății.

Un aspect notabil al programului cinematografic al vremii este prezența unor filme occidentale de mare succes, cum ar fi „Cazul Mattei” și „În numele poporului italian”, două producții italiene remarcabile, dar și clasicul hollywoodian „Tunurile din Navarone”, o peliculă de război cu actori celebri. Această deschidere către filmele occidentale poate părea un paradox în regimul comunist. Singurul film sovietic din această săptămână fiind „Al 7-lea cartuș”, o poveste cu accente de aventură și ideologie comunistă.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img