19 ianuarie 2025

Ce fel de republică?

După ce a apărut motivarea deciziei Curții Constituționale referitoare la modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, un cetățean a izbucnit nervos: „Cred că se urmărește transformarea României în republică parlamentară”.

Ce se întâmplase? Curtea Constituțională a decis că președintele țării nu are dreptul de veto la numirea judecătorilor sau a președintelui ICCJ și nici la numirea în funcţiile de conducere de la Parchetul General, DNA şi DIICOT. CCR a mai spus că preşedintelui i s-a conferit atribuţia de numire în aceste funcții doar ca solemnitate a actului. Revenind la izbucnirea cetățeanului nostru, problema nu este că România ar putea fi transformată în republică parlamentară, ci că România este deja de aproape 30 de ani o republică parlamentară!



Ambele Constituții de după 1990 au statuat că, în România, «Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării». Și asta pentru că ambele adunări constituante au dorit să împiedice repetarea cazului Ceaușescu – concentrarea întregii puteri în mâna unui singur om. În mandatele lui Iliescu, în mandatul lui Constantinescu, s-a văzut destul de clar acest lucru. Problemele au început după preluarea președinției de către Traian Băsescu. Încetul cu încetul, la Cotroceni a început să se concentreze o putere imensă care a fost folosită pentru distrugerea adversarilor politici.

De exemplu, dreptul de veto la numirea premierului nu apare în Constituție. Dar, printr-o interpretare spectaculoasă a legii, Traian Băsescu l-a primit și l-a transmis mai departe, permițându-i lui Klaus Iohannis să respingă numirea lui Sevil Shhaideh.

Propaganda a contribuit la crearea impresiei că președintele are mai multe puteri decât îi sunt conferite de Constituție, iar acesta este motivul pentru care multă lume crede că România este dacă nu o republică prezidențială, măcar una semiprezidențială.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img