28 decembrie 2024

Ce fel de partener ești? 4 tipuri de personalitate în relație

Februarie este luna iubirii – o perioadă în care fiecare dintre noi se gândește mai mult ca oricând la iubire – fie că se află într-o relație de cuplu sau încă așteaptă acea mare dragoste.

O relație sănătoasă este ceva care poate aduce sprijin, dragoste și momente bune în viața ta. Dar cum ai putea să-ți dai seama că ești în relația potrivită? Sau cum știi că ceea ce cauți ți se potrivește cu adevărat?



De câte ori te-ai întrebat: De ce suntem atrași de anumiți oameni mai mult decât de alții? Este o întrebare veche, la care oamenii de știință încă mai caută răspunsuri.

Angela Nuțu, psihoterapeut și coach: “ De ce există personalități care ne fascinează? Ce ne face să ne simțim atrași de anumite persoane, știind chiar că, poate, nu ni se potrivesc sau nu ne vor face fericiți? Aceasta este o eternă dilemă, dar și una dintre cele mai fascinante enigme. De exemplu, știm că factorul fizic are o mare putere, precum și anumite variabile evolutive, genetice și chiar experiențiale.Uneori te îndrăgostești de cine te aștepți mai puțin, de cel care pare că se potrivește cel mai puțin tipului tău de personalitate, însă care cumva te completează. ”

Așadar, ne alegem partenerul în funcție de tipul de personalitate? Indiferent de ce părere ai avut despre acest lucru, acum te invităm să afli care sunt cele patru tipuri de personalitate pe care experții le consideră piatra de temelie pentru relația de iubire ideală.

Potrivit neurobiologului Helen Fisher, există patru tipuri de personalitate. Helen a conceput o structură a personalității pentru a ajuta bărbații și femeile să înțeleagă aspectele de bază despre ei înșiși și partenerii lor romantici, precum și pentru a înțelege de cine sunt cel mai probabil atrași și compatibilitatea lor în crearea unei relații de cuplu.

 

Exploratorii

Tipar: Exploratorii doresc aventură și sunt dispuși să își asume riscuri. Foarte curioși, creativi, energici, spontani, au multe interese – de la drumeții la teatru și lectură.

Tânjește după: “Un coleg de joacă.”

În relația de cuplu se înțelege bine cu: Alți exploratori.

Dacă ești un explorator: sfatul este să o iei mai încet. Pentru că ești atât de impulsiv, poți să te implici romantic prea repede. Dacă găsești pe cineva care te interesează cu adevărat, ai grijă la înclinația de a ieși și cu alte persoane.

Dacă te întâlnești cu un explorator: fii pregătit să trăiești această poveste de dragoste o zi întreagă. Rămâi flexibil și nu uita că pentru partenerul tău „plictiseala este o infracțiune”

 

Constructorii

Tipar: de obicei convenționali, țin la onoare, moralitate, loialitate; precauți, calmi; sociabili; populari; buni în gestionarea relatiilor cu oamenii, în societate și în construirea familiei și a comunității. Atrași de programe și reguli, aceștia sunt, de asemenea, orientați spre detalii.

Tânjește după: Un partener pe care se poate baza.

În relația de cuplu se înțelege bine cu: Alți constructori.

Dacă ești un constructor: nu lăsa ca planificarea și programarea să te împiedice să încerci lucruri noi la o întâlnire, cu excepția cazului în care ești alături de un alt constructor. Laudă-te puțin, învață să te relaxezi (constructorii pot fi prea modești) și, în ciuda nevoii tale de socializare de grup, fă-ți timp pentru a fi singur cu partenerul tău de cuplu.

Dacă te întâlnești cu un constructor: nu uita că unui constructor îi place să se bucure de detalii. În general sunt atrași de cei care sunt ordonați și calmi, așa că atunci când faci planuri, ține-te de ele. Constructorii sunt cei care caută un partener pentru toată viața.

 

Conducătorii

Tipar: Conducătorii sunt analitici și logici, simpli, decisivi, cu mintea dură, concentrați și pricepuți la abilități bazate pe reguli. De asemenea, tind să fie ambițioși și competitivi. Sunt în general mai reci și distanți.

Tânjește după: Un partener cu care să se conecteze mental.

În relația de cuplu se înțelege bine cu: Negociatorii.

Dacă ești conducător: îți place să deții controlul și ai tendința să pornești foarte hotărât, dar dacă poți avea răbdare și poți lăsa lucrurile să se desfășoare în mod natural, te va ajuta să eviți posibilele romantisme care pe tine nu te atrag. Și, deși poți vedea exprimarea emoțiilor ca pe o slăbiciune, este posibil ca cealaltă persoană să considere această reținere ca pe un semn că ești rece, secretos sau neinteresat. Așadar, învață să-ți comunici sentimentele.

Dacă te întâlnești cu un conducător: amintește-ți că el îți va răspunde cel mai bine dacă ești logic, corect și clar. Nu te critica prea mult pe tine însuți (conducătorii nu acceptă acest lucru) și, dacă vrei să-i captezi interesul, caută subiecte mari.

Negociatorii

Tipar: negociatorii sunt intuitivi, empatici și expresivi emoțional și au bune abilități de comunicare și sociale.

Tânjește după: Un suflet pereche.

În relația de cuplu se înțelege bine cu: Conducătorii

Dacă ești negociator: Dacă ai întâlnit pe cineva care îți place, nu gândi excesiv situația, enumerând la nesfârșit argumentele pro și contra. Inclinația ta spre a fi prea diplomat te poate face să fii prea reținut, încearcă să găsești o punte între a comunica sincer și a-ți păstra discreția și diplomația.

Dacă te întâlnești cu un negociator: reține că negociatorii nu sunt întotdeauna direcți, așa că învață să citești  printre rânduri. Evită să fii competitiv cu ei. Și nu ezita să vorbești despre tine: negociatorii adoră să te asculte când vorbești despre ceea ce gândești și simți.

“Cu toții suntem o combinație a acestor patru constelații de trăsături, dar pe unele le exprimăm mai mult decât pe altele. Mai mult, fiecare dintre noi are o combinație unică de trăsături generale, o „semnătură personală” unică cu care intrăm în relația de cuplu..” concluzionează Angela Nuțu

 

Angela Nuțu este Psihoterapeut și unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România, Vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză. Are experiență de peste 10 ani în domeniul comunicării și al instruirii adulților și de peste 15 ani în domeniul antreprenoriatului și al afacerilor. Membru Fondator al Asociației Române de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP și  Psihoterapeut.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img