Când m-am hotarât sa scriu acest text, cu tema mobilitatii si a protejarii mediului, mi-a venit in minte un citat pe care il retinusem aproximativ, insa Google mi-a umplut golul din memorie. Integral, el are urmatorul continut: “Natura e cel mai mare dar al omenirii. Cu ajutorul ei ne-am dezvoltat, am devenit mai inteligenti si am creat lucruri sofisticate si tot cu ajutorul ei am reusit sa atingem cele mai înalte culmi ale stiintei. Dar lucrul cel mai groaznic este ca ea, natura, a îndurat toate acestea si acum sufera.”
Am uitat ca pamântul, natura erau sacre la popoarele primordiale; si nu-i vorba de mistica. In ultimii 50 de ani se da o batalie fara menajamente intre adeptii “industrializarii cu orice pret” si “ecologistii rationali”, fiecare scotând din transee argumente sale. Cert este ca, fara a deveni peste noapte defetisti, omenirea este in impas.
Paradoxal, cele mai drastice masuri de protectie a mediului au fost luate in tarile dezvoltate, mai ales in cele nordice, unde populatia este incurajata sa apeleze la mijloace de transport in comun, sa renunte la masinile personale, poluante, cu impact major asupra sanatatii mediului, a omului. Se fac pasi, e drept timizi, si in alte metropole, pentru a “insanatosi” natura.
O asemenea varianta ne propune Agentia pentru Protectia Mediului Bacau, in cadrul celei de-a 13 editii a Saptamânii Mobilitatii Europene, ocazie de a desfasura o campanie de informare, in scoli, dar si in rândul populatiei majore, de reevaluare a modului în care privim mediul urban, încurajând populaţia sa se implice activ în crearea tipului de oraş în care doresc sa locuiasca: poluat sau curat. Alegerea este a noastra.
Printre altele, in ziua de 22 septembrie, APM ne invita, ne propune sa renuntam la masina persoanla, apelând la mijloace alternative cum sunt transportul in comun, bicicleta sau la ceea ce stim noi mai bine, mersul pe jos. Bacaul are o flotila de autobuze de transport in comun nepoluante, silentioase, care acopera toate zonele orasului, astfel ca putem onora invitatia, pentru sanatatea orasului, adica a noastra si a copiilor nostri. Cât despre mersul pe jos, nu e nevoie sa mai aduc argumente.