Ce se intâmpla pe piata gazelor naturale din România e o magarie. Asta ca sa fiu decent. Pentru ca as putea folosi cuvinte mult mai grele. Sa explicam. De când am intrat in UE, ni s-a pus clar in fata necesitatea ca noi sa aducem pretul gazelor naturale livrate populatiei si industriei la nivelul celor din Uniune.
Ca, vezi Doamne, asa ar fi corect. Prin urmare, o firma germana traseaza câteva scenarii si se propune un calendar de “aliniere” al preturilor. Scenariile nemtesti (si o sa vedem mai incolo de ce inistam pe nationalitatea companiei de consultanta” se bazau ori pe cresterea consumului de gaz in România, ori pe cresterea importurilor ori pe faptul ca pretul pietei internationale va ramâne constant.
Asa ca nemtii au propus un calendar prin care de la 160 de dolari mia de metri cubi cât era pretul la productia interna, sa se ajunga la 590, cât era pretul la gazul de import. Ce insemna asta? Sa ne gândim ca tara noastra produce doua treimi din gazul consumat; prin urmare, intermediarii urmau sa incaseze o diferenta de 400 de dolari la mia de metri cubi doar pentru “a alinia preturile”. Cine sunt intermediarii? Ati ghicit, nemtii de la E.On.
Ce ar fi facut in plus ca sa merite aceste sume imense? Nimic. Absolut nimic.Problema este ca niciunul din cele trei scenarii propuse de compania de consultanta nu s-a concretizat. Consumul nu a crescut, din contra, a scazut.
Importurile nu au crescut, deci ponderea gazului intern a ramas aceeasi si, in plus, cel mai important lucru, pretul pe pietele europene a scazut de la 590 la 360 de dolari mia de metri cubi. Ca urmare, calendarul de crestere a preturilor pentru alinierea la pietele europene nu mai este de actualitate. Pur si simplu, gazul metan nu mai trebuie scumpit pentru ca dejua a ajuns la pretul international. Doar ca E.On nu e de acord.
Seful diviziei românesti a E.On a spus ca ar fi prea periculoasa renuntarea la calendar si liberalizarea preturilor pentru ca… ar pierde consumatorii. Ceea ce e adevarat, la nivelul preturilor practicate astazi de E.On, daca ar aduce cineva gaz la pretul din Europa, marii consumatori industriali ar parasi compania nemteasca.