12 ianuarie 2025

Ce bauturi punem pe masa de Revelion

Noaptea dintre ani este una speciala, din toate punctele de vedere, iar pentru aceasta, fiecare dintre noi isi doreste tot ce este mai bun. Toate aspectele legate de aceasta noapte, considerata de unii magica, devin foarte importante. De la cum ne imbracam si pâna la locul ales pentru trecerea in noul an, cu cine petrecem si ce punem pe masa si lista ar putea continua. De aceasta data, insa, ne oprim la capitolul bauturi. Evident ca este un segment foarte discutat si, mai mult decât atât, cel mai important este gustul individului, peste care, orice ar fi, nu poti trece.

Am ales sa stam de vorba cu doi oameni care activeaza in aceasta lume, a bauturilor, si care sunt cunoscatori ai acestui fenomen.



Pe Paul Musat l-am intâlnit la magazinul pe care-l conduce, „Crama Musatinii”, de pe strada Energiei. Din capul locului, Paul Musat a tinut sa precizeze ca totul pleaca de la sumele de bani pe care ni le permitem sa le alocam pentru masa de Revelion. In privinta vinurilor pe care le alegem pentru acest eveniment deosebit, administratorul de la „Crama Musatinii” a tinut sa se refere doar la sortimentele pe care acesta le aduce clientilor sai.

Paul Musat„Avem vinuri de la «Crama De Sub Tei» de la Jaristea, vin alb demidulce, demisec si sec, dar si rosu demisec. Cel mai bun este «Sarba», care este un vin specific zonei Odobesti-Panciu-Jaristea, acesta fiind obtinut dintr-un strugure creat in statiunile de cercetare de la Odobesti, in anii ’80. Este un vin foarte bun, aromat, demisec. Mai recomand «Muscat Otonel» de la Jaristea si «Galbena de Odobesti», care este acelasi vin pe care il stim de demult. Mai avem alt produs bun din podgoriile Nicoresti, de la Crama Buciumeni, «Sauvignon Blanc» sec si demisec, vinuri care merg foarte bine la meniuri speciale din peste si paste.”
Paul Musat – „Crama Musatinii”

El mai spune ca din zona Olteniei, de la Crama Oprisor, ajung vinurile albe, seci si roze, dintre care se evidentiaza „Caloian”, premiat cu medalie de argint la International Wine Contest Bucharest 2014. In plus, de la Casa de Vinuri Cotnari, putem trece in lista „Feteasca Neagra”, „Tamâioasa” si „Busuioaca de Bohotin” demisec. „Din punctul meu de vedere, cel mai recomandat pentru noaptea de Revelion ar fi un vin elegant, si ma refer aici la «Caloian» sau «Domenii». Pentru cei de «cursa lunga», ar fi «Sarba» sau «Muscat Otonel». Sigur, totul depinde de gustul omului, de aceea, la noi, toate vinurile pot fi degustate”, mai spune Paul Musat.

Sampania sau spumantul, o alegere perfecta all night long

La rândul lui, Bogdan Ghervan, administrator la magazinul „La Maison du Vin”, ne-a povestit despre mai multe bauturi si despre insemnatatea acestora la un eveniment special, cum este noaptea de Revelion. La fel, si el a subliniat importanta bugetului alocat pentru acest eveniment, insa, cum noaptea dintre ani este atât de importanta, bugetul ar trebui lasat pe locul doi.

Bogdan Ghervan6027
„Din punctul meu de vedere, bautura defineste barbatul, si conteaza foarte mult ce bea fiecare barbat. Mai ales ca este un moment important, atunci când lasi totul in urma si te gândesti ca vine noul an, cu noi realizari. Consider ca sampania, spumantul, e placut, are o nota de eleganta si da greutate evenimentului.”
Bogdan Ghervan – administrator la „La Maison du Vin”

El este de parere ca, daca pleci pe spumant, e bine sa continui pâna la ultimul pahar cu acelasi tip de vin. Din pacate, in zona noastra a Moldovei, spumantul si sampania sunt apreciate doar pentru efectul de „pocnit” obtinut la desfacerea sticlei si mai putin pentru valoarea acestor licori bahice. Prin urmare, lumea bea doar o gura, doua si…cam atât. Avantajul este ca se pot consuma linistit astfel de bauturi pe toata durata unui eveniment, pastrându-se, evident, masura. Ca in toate.

„Gazda trebuie sa-si respecte invitatii cu un vin de calitate”

„Taria as lasa-o la urma. Noi suntem obisnuiti sa bem taria inainte, când, de fapt, bautura tare este un digestiv si se bea la urma, dupa masa. Daca alegi sa-ti cumperi singur bauturile pentru noaptea de Revelion, trebuie sa fii mai atent, sa lasi anumite marci ieftine deoparte, pentru ca sunt alte bauturi, mult mai bune si mai naturale”, recomanda specialistul nostru. De la Bogdan Ghervan mai aflam ca, atunci când te asezi la masa de Revelion, poti sa incepi cu un vin alb, pentru primul aperitiv, ceva mai taninos, sa continui cu un vin roze, la felul doi, si sa inchei cu un vin rosu, la friptura de vita sau de porc.

Cel mai „urât” e sa mergi pe un singur vin. E plictisitor, spune Ghervan, nu schimbi nimic, nici o aroma, nici o textura, nu se intâmpla nimic, obosesti si bei pentru ca trebuie sa bei. Atunci când schimbi culorile, schimbi aromele, texturile, nu te plictisesti, iar, la final, iti dai seama ca ti-a adus placere si ca a fost o noapte deosebita.

„De ce? Din cauza vinului. E foarte simplu. E adevarat, conteaza foarte mult si mediul unde bei si cu cine bei. Spuneam ca bautura defineste un barbat. In egala masura defineste si o femeie, dar si un cuplu. Sunt cupluri care stiu sa aleaga un vin, un vin bun, se respecta prin asta, si vor sa bea ceva bun si ceva cu poveste in spate, eventual. Astfel se marcheaza un moment. Sunt oameni care stiu sa se respecte, dar si oameni care nu stiu asta, oameni care nu urmaresc decât sa se ameteasca, sa ajunga repede la efect, iar a doua zi…”, explica admnistratorul de la „La Maison du Vin”. Prin urmare, el recomanda bacauanilor sa nu accepte bauturi ieftine si proaste, tocmai pentru ca e noaptea de Revelion, una speciala pentru toti.

„Vine Anul Nou, sunt noi sperante si asa mai departe. Cum il intâmpinam? Când ai o bautura ieftina, de fapt, te pacalesti pe tine. Este ca in dans. Nu poti sa zici ca esti bun, daca tu nu confirmi pe ring. Sunt bauturi ale marilor producatori, care au istorie. Produsele lor s-au consumat la evenimente deosebite, au fost preferate de regi si regine, de imparati si printi. Nu intâmplator au ajuns aceste bauturi medaliate si recunoscute la nivel mondial.

Gazda trebuie sa-si respecte invitatii, servindu-le un vin de calitate”, ne mai destainuie Bogdan Ghervan. Asadar, sunt oameni care vor sa se respecte, si care apreciaza o bautura si inteleg ce beau, si oameni care incearca sa pacaleasca sistemul. La final, mai retinem ca, pentru noaptea de Revelion, este exclusa berea, intrucât e o bautura de toate zilele, de duzina, de „racoreala”, de sete – ne spune Ghervan – si nu este o bautura pentru a marca un eveniment important. In concluzie, esentialul este sa nu amestecam bauturile si, foarte important, sa consumam cu moderatie.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img