După o perioadă îndelungată de negocieri și proteste, cadrele didactice din România au obținut doar promisiuni și câteva măsuri nesemnificative în cadrul grevei generale.
Ce s-a onținut până acum în urma negocierilor:
Instituirea dreptului la concediu fără plată pe o perioadă de un an calendaristic, o dată la 10 ani de activitate în învățământ, pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic/contractual încadrat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată. Această măsură vine în sprijinul angajaților care doresc să beneficieze de o pauză în carieră pentru a se dedica altor activități sau pentru a-și îngriji familiile.
Decontarea dispozitivelor vizuale de corecție, cum ar fi ochelarii și lentilele, pentru angajații care lucrează cu un monitor în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Această măsură vine în ajutorul persoanelor care au nevoie de astfel de dispozitive pentru a-și proteja sănătatea oculară și a desfășura activitățile de lucru în condiții optime.
Deducerea contravalorii abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice pentru personalul din învățământul preuniversitar. Această măsură încurajează angajații să aibă un stil de viață sănătos și să beneficieze de beneficiile exercițiului fizic.
Dreptul angajaților care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru de a beneficia de examene medicale corespunzătoare ale ochilor și vederii. Această măsură contribuie la protejarea sănătății vizuale a cadrelor didactice și la prevenirea tulburărilor de vedere asociate utilizării îndelungate a ecranelor.
Reglementarea posibilității ocupării unui post vacantat prin încheierea unui contract individual de muncă pe durată determinată până la ocuparea postului prin concurs. Această măsură oferă flexibilitate angajaților și permite ocuparea rapidă a posturilor disponibile.
Stabilirea unei perioade de readaptare de 12 luni pentru salariatele/salariații care au beneficiat de concediu de maternitate și/sau concediu pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 1 an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap. Această măsură asigură un timp adecvat pentru adaptarea la revenirea la muncă după perioadele de concediu dedicate creșterii copilului.
Dreptul angajaților care au în îngrijire copii bolnavi în vârstă de până la 7 ani de a beneficia de reducerea programului de lucru cu până la jumătate din normă, fără afectarea calității de angajat și vechimii integrale în învățământ/muncă. Această măsură facilitează echilibrul între viața profesională și cea personală pentru angajații care au responsabilități suplimentare în îngrijirea copiilor bolnavi.
În plus, Guvernul României a propus acordarea unor vouchere (transformate ulterior în prime) pentru personalul didactic și nedidactic, cu sume cuprinse între 2500 lei și 4000 lei, în funcție de categoria profesională. Aceste prime au fost acordate în luna iunie și în luna octombrie, cu majorări semnificative în comparație cu ofertele anterioare.