12 ianuarie 2025

Ce au avut în comun Mozart, Casanova și Dostoievski?

Multe dintre mințile sclipitoare ale umanității au avut hobby-uri cât se poate de comune. Le-a plăcut să pescuiască, să danseze, să călătorească, să picteze. Unele personalități, printre care Wolfgang Amadeus Mozart, Giacomo Casanova și Fyodor Dostoyevsky, au fost pasionate de jocuri de noroc.

Ce-i drept, pe vremea lor, cazinourile cu ștaif aveau deschise porțile numai pentru clienții din înalta societate. În prezent, oricine are acces la cazinourile de pe internet și nici măcar nu trebuie să aibă bani în cont, întrucât există multe jocuri în variantă demo, precum Baccarat gratis.



Mozart a transformat pasiunea în manie

Dar să ne întoarcem la celebritățile evocate și să vedem ce legături au avut cu gamblingul. Începem cu Wolfgang Amadeus Mozart, un geniu al muzicii clasice, ale cărui opere sunt aplaudate îndelung și astăzi în sălile de spectacol. Compozitorul austriac câștiga foarte și făcea parte din cea mai înaltă pătură a societății. Învârtindu-se în acele cercuri, a ajuns să fie pasionat de jocuri de noroc, pe care inițial le practica ocazional. Pasiunea s-a transformat, însă, în manie, astfel că nu treceau două zile fără să fie văzut în cazinoul pe care obișnuia să îl frecventeze. Sfătuit de apropiați să rărească vizitele la cazinou, el le-a răspuns că doar așa poate să își întrețină relațiile și să își creeze unele noi, care să îi aducă angajamente pe bani mulți.

Era un lucru cu dus și întors. Pe de o parte veneau bani de la oamenii pe care îi cunoștea acolo, pe de altă parte acele câștiguri erau pierdute la jocurile de noroc. Pentru un singur concert, Wolfgang Amadeus Mozart primea 300 de guldeni, în contextul în care salariul mediu anual era de 50 de guldeni. În arhive s-a găsit o notiță conform căreia muzicianul a jucat 2.000 de guldeni într-o singură seară. După moarte, a fost îngropat într-un mormânt obișnuit, nu ca ale aristocraților, semn că mai mult a pierdut decât a câștigat la cazinou.

Casanova a decis să fie jucător profesionist

Giacomo Casanova a fost și el pasionat de jocurile de noroc. Matematician, aventurier „de profesie”, om de afaceri, scriitor, violonist și multe altele, italianul a avut o viață tumultoasă. Numele său a devenit sinonim cu bărbatul afemeiat, un alter ego al lui Don Juan, datorită numeroaselor aventuri amoroase. În același timp, a fost un gambler priceput, care a „furat” meserie de la jucători profesioniști. Folosindu-se de trucuri și de diverse tehnici pe care ceilalți de la masă nu le cunoșteau, a reușit să facă avere.

Când a ajuns în Franța, era deja un gambler renumit, astfel că Regele Louis al XV-lea i-a încredințat sarcina de a înființa prima loterie națională, în Paris. Casanova a pus la punct un proiect extrem de profitabil, fiind plătit „regește”, cu 300.000 de franci, o sumă exorbitantă pe atunci. „Trebuia să îmi câștig existența din ceva și am decis că cel mai ușor este să fiu jucător profesionist, dar nu aveam nici puterea de a mă ridica de la masă atunci când norocul era împotriva mea și nici nu mă puteam controla atunci când câștigam sume mari”, a scris italianul în memoriile sale.

Tot răul spre bine, pentru Dostoievski

Fyodor Dostoyevsky este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori, operele sale influențând generații la rând. Pasiunea și talentul pentru literatură au fost dublate de cele pentru jocurile de noroc. Era considerat un geniu, astfel că era primit cu brațele larg deschise în cercurile înalte, acolo unde bogătașii își „omorau” timpul practicând gamblingul. De altfel, experiențele trăite acolo l-au inspirat să scrie „The Gambler”, un roman bazat pe fapte reale, în care a expus viziunea sa despre jocurile de noroc.

Există critici care consideră că mai multe scrieri ale lui Dostoyevsky sunt influențate de adicția sa pentru gambling. Potrivit unei legende foarte interesante, „Crimă și Pedeapsă”, cea mai celebră operă a scriitorului, a fost terminată în mare grabă, întrucât autorul trebuia să își plătească niște datorii făcute la jocurile de noroc. Tot răul spre bine…



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img