25 decembrie 2024

Ce-am avut, cu ce am mai ramas: Monumente istorice pierdute sau distruse

Pe Lista Monumentelor istorice din judetul Bacau, publicata de Ministerul Culturii, la sfârsitul anului 2015, in judet sunt 366 asemenea obiective, majoritatea fiind monumente de cult, unele cu o vechime de secole si de o rara frumusete, altele realizate de personalitati importante ale istoriei noastre, la fel de valoroase prin tehnica si materialele de constructie, cât si prin splendoarea picturilor, multe dintre ele devenind, prin grija enoriasilor si a oficiantilor de cult, atractii turistice.

Bacaul, declarat municipiu inca din anul 1929, si-a imbogatit zestrea edilitara cu importante edificii, care au devenit, peste ani, unele mai exista si astazi, repere culturale si istorice, daca ar fi sa amintim Palatul Administrativ, fosta Primarie – fosta Biblioteca, actuala cladire a Postei 1, Hotelul Athenée Place (acum Hotel Central si Teatrul Bacovia), Tribunalul, Turnul de Apa (acum Observator Astronomic), Scolile de baieti si fete, Scoala Comerciala, Banca Româneasca, Muzeul de istorie si de Stiintele naturii etc.



Placa vandalizata de pe Casa Anania
Placa vandalizata de pe Casa Anania

Pe harta edilitara a Bacaului au aparut si numeroase si frumoase cladiri cu functionalitate de locuinte, care apartineau unor personalitati publice, avocati, arhitecti, medici, cadre militare, poeti, dramaturgi, persoane cu functii in dregatoriile orasului sau ale Moldovei (Sturza, Alecsandri, Buzdugan – fost regent).

Cu ce am ramas?

“De mic copil, tata ma plimba pe strazi, imi arata casele vechi, locurile importante din oras: uite, asta este Casa Cantilli, aici este Casa Sterian, Casa Bacovia, Casa Enea, Casa Anania, muzeul cutare sau biserica…, imi arata Bacaul vechi, dupa care a urmat «bomba atomica». Bacaul este poate singurul oras a carui istorie a fost stearsa, s-a demolat in prostie, cu rautate, cu ciuda, cu dementa. Nu s-a pastrat, nu s-a conservat nimic, nu s-a refacut nimic.

Casa Cantilli
Casa Cantilli

S-a demolat tot! Câte cladiri vechi mai sunt? Multe puteau fi recuperate, mai sunt câteva in picioare, insa ne batem joc de ele (…) Parca ne-am prostit, am luat-o razna, comunistii le-au darâmat, noi le lasam sa se darâme singure. Cine este mai vinovat?”, spunea intr-un interviu, publicat in ziarul Desteptarea, Dionis Puscuta, artist plastic, presedinte al Uniunii Artistilor Plastici Bacau.

Casa Alecsandri – cerere de demolare

Chiar daca devin agasant, voi incepe cu trista poveste a “Casei Alecsandri”, care se apropie de sfârsit. De sfârsitul unei cladiri, cu o istorie care incepe la mijlocul secolului XIX. Functionala pâna la inceputul anilor ’90, cladirea este intr-o stare jalnica, se mai sprijina doar pe doi-trei stâlpi. Si scrie pe ea “monument istoric”.

Casa Alecsandri
Casa Alecsandri

Este halucinant ce s-a intâmplat cu aceasta casa, de o rara frumusete in vremea ei de glorie. Profesorul Ioan Danila, in numele Fundatiei “Vasile Alecsandri”, dar si in nume propriu, s-a luptat ca un leu, si continua sa se lupte, pentru recuperarea acestei case din ghearele unor persoane care nu au nicio legatura cu istoria, cultura, mostenirea noastra de suflet. Nu l-a ajutat nimeni, nu s-a sensibilizat nimeni, de la judet, de la primarie, de la Directia de Cultura, din justitie.

Sute de articole au aparut in presa locala si nationala in favoarea recuperarii acestui monument istoric si cultural si redarii lui orasului. Ultimul episod s-a petrecut luna trecuta, când actualul proprietar (un italian) a facut cerere la Primaria Bacau pentru demolarea casei. Acesta a fost de la inceput si mobilul: terenul.

O cladire a nimanui pe Oituz
O cladire a nimanui pe Oituz

Crima de lezmajestate!

Cred ca este suficient cât ne-am facut de râs in toata tara, este timpul (daca nu este prea târziu) ca administratia locala sa deschida mai des Legea nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice, Legea administratiei locale, Codul de procedura penala si sa puna piciorul in prag, in pragul fostului Hotel Central, o rusine pe obrazul orasului.

Construita intre anii 1928-1929, dupa planul arhitectului Ionescu Berechet, cladirea a purtat de la inceput numele Palatul Marasti, ca recunoastere a vitejiei ostasilor români de la Marasti, din Primul Razboi Mondial. Elegantul imobil a gazuit Hotelul Athenée Palace (cunoscut dupa nationalizare drept Hotel Central), o sala de cinematograf si una de teatru. Dupa unele surse, cum este cea provenita de la dr. Dorinel Ichim, la inaugurare a participat insasi Maiestatea Sa Regina Maria.

Casa Vestali
Casa Vestali

Functionala mai bine de 70 de ani, dupa Revolutie a intrat in malaxorul retrocedarilor si in loc sa redevina o emblema a orasului, a devenit una a nepasarii si decaderii, neputinta administratiilor locale fiind acoperita cu o pânza neagra. Cui foloseste ca a fost declarat monument istoric? De mai bine de 10 ani, societatea care detine hotelul a intrat in insolventa, cum in insolventa au intrat si respectul, pretuirea si dragostea fata de istorie, fata de o bijuterie a arhitecturii noastre interbelice.

Frumoasa de pe strada “Bacovia”

O alta cladire de patrimoniu despre care s-a scris mai putin este situata pe str. George Bacovia, nr. 52, cunoscuta si inregistrata drept “Casa General Cantilli”, construita in anul 1890, dupa planurile unui arhitect german. Intors din Razboiul de Independenta, unde s-a acoperit de glorie, generalul s-a stabilit in Bacau.

Personalitatea ofiterului, casa construita intr-un stil original au atras atentia protipendadei locale, care se reunea aici, in cele 16 incaperi, unde aveau loc diferite intruniri si actiuni caritabile. Cunoscuta acum ca sediu al Centrofarm (Romfarm), au mai functionat aici o scoala de meserii, dar si alte sedii de societati, cu toate acestea imobilul se afla intr-o stare buna de conservare, insa anii care au trecut peste ea, diversele solicitari la care a fost supusa, impune o mai mare atentie din partea proprietarului in anii urmatori.

Un primar zideste, altul strica

Cladirea cunoscuta sub numele de Biblioteca Judeteana, situata în centrul orasului, este a doua constructie ca vechime în Bacau, facuta din caramida si piatra. Ridicata în 1774 de grecul Ion Mavromatis, ca locuinta privata, ea va îndeplini în timp mai multe functii: ispravnicie a tinutului, sediu al pompierilor, primarie si biblioteca, începând cu 27 iunie 1893, devenind prima biblioteca publica din Bacau, cu un fond de 2000 de volume.

A fost casa Luca
A fost casa Luca

Este interesant ca initiativa a apartinut primarului Gheorghe Sturdza, fiul beizadelei Costache Sturdza si nepot de domn, care a si donat peste 900 de volume, cu o conditie: ”… vin a oferi Bibliotecii Publice din acest oras Bacau fondu cartilor ce posed, ca cei cari nu stiu sa poata învata, iar cei care stiu ceva, sa se poata perfectiona; cu aceasta conditie ca acel fond sa poarte numele Beizade C. Sturdza.” Si i s-a indeplinit dorinta.

In aceasta cladire a functionat peste un secol biblioteca orasului, insa la inceputul anilor 2000, a inceput sfada intre proprietari, respectiv Primaria si Consiliul Judetean, sfârsita(!), in 2005, cu mutarea intregului fond la Muzeul de Stiintele Naturii, imobilul, dupa o renovare de patru ani, a devenit, inexplicabil, Centrul pentru actiuni de salvare si prevenire a dezastrelor. Decizie, in opinia multor bacauani, similara cu un…dezastru.

Consideram ca in corpurile sanatoase ale noilor lideri ai Bacaului sa intre, urgent, si o minte sanatoasa, astfel ca monumentul istoric, vechi de peste 200 de ani, sa-si recapte initiala destinatie de Biblioteca. Macar cu fondul pentru copii.

Casa Anania
Casa Anania

O alta casa intrata in patrimoniul nostru arhitectonic si istoric o gasim pe strada “George Bacovia” 59, cunoscuta drept Casa Anania. Construita in 1910, in aceasta cladire a functionat în 1917 Comandamentul Armatei a II-a. Operatiile au fost conduse din casa ing. Anania de maresalul Ion Antonescu, contribuind decisiv la organizarea si desfasurarea bataliilor de la Marasti, Marasesti si Oituz. Cu ani in urma, pe casa a fost pusa o placa, completata cu basorelieful lui Ion Antonescu, care a disparut rapid.

Miracole si deziluzii

Pe strada Vasile Alecsandri au mai ramas câteva case, declarate “monument istoric”, cum sunt cele de la nr. 1, apoi Casa dr. Patrascanu, de la nr. 7, imobil cu o istorie fabuloasa, construita in anii ’30, de arhitectul Georgel Chiteascu, fosta casa a nomenclaturii comuniste (acum cumparata de Camera de comert româno-columbiana, unde s-a deschis o cafenea), Casa Cancicov (fruntas liberal, ministru), pierduta de municipalitate, pe timpul – culmea- unei administratii liberale, acum a intrat in posesia Agroindustriala.

Tot pe “Alecsandri” mai rezista Casa Vestali, de la 8, devenita Casa de rugaciune, iar acum, se pare, va deveni tot cafenea, cât si fosta Gradinita “Florita”, renovata de arh. Doru Anghel. Este inca in picioare imobilul unde a functionat Directia de Statistica (nu este monument istoric, insa a fost lasat in paragina), cum o alta casa, fost Muzeu de Etnografie, cu intrare de pe Soimului, proprietate a CJ, va fi darâmata, dupa ce cu ceva ani in urma, a fost consolidata cu peste 4 miliarde de lei. Disparuta este si Casa dramaturgului Ion Luca, de pe Energiei, a mai ramas doar o placa cu numele omului de cultura bacauan.

O alta strada cu mai multe case construite in perioada interbelica este Ionita Sandu Sturza, cum sunt cele de la numerele 39 (acum Clinica Gauss, refacuta admirabil) si casa de la 96.

Nici Cuza Voda nu a dus lipsa de minunate bijuterii arhitectonice, am aminti aici Casa Poltzer (sediul DJPCCPCN), Casa „ Arhitect L. Vulcanescu”, datata din 1935, de la nr. 1, Casa Rafaila, de la nr. 14 bis, sufocata de doua blocuri, unde, spun istoricii, ar fi poposit Voda Cuza, in drum spre Bucuresti, acum in prag de prabusire, pazita de un “Câine rau”. Un alt imobil, aflat pe str. Oituz, a gazduit Arhivele Statului, acum sediul Sectiei 2 Politie, iar in spate o alta cladire arata jalnic.

Solutii sunt, ne mai trebuie minte si vointa

Este doar o mica parte din fosta avere arhitectonica a Bacaului, unele imobile salvate prin grija unor persoane si institutii private, altele, din pacate (vezi lista completa a monumentelor pe site-ul Ministerului Culturii – judetul Bacau), au disparut sau sunt pe cale sa dispara.

Casa Rafaila
Casa Rafaila

Când am fost sa vad Casa Rafaila, de pe Cuza Voda, o doamna m-a intrebat: Ce inseamna “Monument istoric”? Ne-am uitat amândoi la imaginea dezolanta din fata noastra, imaginându-ne cum arata in anii când ii trecea pragul Alexandru Ioan Cuza.

Pentru a vedea aceste capodopere din Bacau, noua ne-a luat cam opt ore. Conducerii Primariei cât i-ar trebui?

Domeniile Buzdugan
Domeniile Buzdugan

Am fost cu ceva vreme in urma la Budapesta. Am ramas impresionat de amploarea lucrarilor de refacere si modernizare a sute (da, sute) de cladiri de patrimoniu, imense, impunatoare, cu secole in spate, de o frumusete inegalabila. Toate, am aflat, sunt refacute cu bani europeni. O minunatie! Nu compar Bacaul cu Budapesta, ci am notat doar o solutie. Noi mai avem circa 10 imobile care merita o asemenea investitie si nici macar nu ne bate gândul, deoarece, o asemenea intreprindere presupune munca, stiinta, corectitudine.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img