Consiliul local a aprobat documentele necesare demarării procedurii de licitație publică organizată în vederea atribuirii Contractului de delegare a gestiunii serviciului de colectare şi transport deşeuri în municipiul Bacău şi 22 de comune limitrofe. O licitație care, potrivit autorităților, trebuia să fie făcută de multă vreme, însă fosta administrație a preferat să o evite. Ce efecte va avea asupra cetățenilor acest lucru?
O aliniere a nivelului taxei de salubrizare la nivelul celorlalte localități, aliniere care a fost evitată până acum din motive politice, mărirea cuantumului taxei fiind, în fiecare an, o sperietoare electorală. Cât de mari vor fi noile taxe? Practic vor fi mai mult decât duble pentru persoanele fizice, însă valoarea lunară se va situa sub prețul unui pachet de țigări.
Noul tarif propus pentru 2019 este de 15,89 de lei lunar de persoană, urmând să ajungă, în 2026, la nivelul de 16,84 de lei pentru persoanele fizice din municipiul Bacău. Pentru firme și instituții publice, taxa ar putea fi de 14,99 de lei lunar pentru fiecare salariat. În mediul rural valoarea va fi stabilită la 6,82 de lei pe lună de persoană.
Câți cetățeni sunt un Bacău?
O întrebare bună, având în vedere că, teoretic, nivelul taxei de salubrizare depinde de acest număr. Teoretic, suma cerută de operator pentru realizarea acestui serviciu se împarte la numărul de locuitori și se află valoarea taxei. În practică e puțin mai complicat, deoarece intră în calcul și firmele, instituțiile publice și angajații acestora.
Da, pentru un locuitor se plătește de două ori taxa: o dată la el acasă și o dată la el la serviciu. Din nou numerele diferă. Dacă pentru alegerile locale din 2016 sunt pe liste 165.771 de alegători în municipiul Bacău, pentru plata taxei de salubrizare, cifra dată de ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare) Bacău este de numai 104.000 de locuitori și, spune directorul executiv ADIS, Bogdan Seto, e posibil să fie și mai mică. Iar problema nu este numai în municipiul reședință de județ.
„În 2010 când Consiliul Județean a inițiat documentația, erau 708.000 de locuitori în județ. Recensământul din 2011 a înregistrat numai 616.000 iar azi sunt doar aproximativ 437.000 de locuitori.”
Seto mai precizează că dacă ar fi scăzut și cantitatea de deșeuri proporțional cu scăderea numărului de locuitori, nu mai era nevoie de creșterea taxei de salubrizare.
„Cuantumul taxei va crește, însă modalitatea de creștere este suportabilă”, mai declară Bogdan Seto, care reamintește că municipiul Bacău are 25% din populația județului, dar produce jumătate din cantitatea de deșeuri.
Reduceri de tarife dacă se aruncă mai puține gunoaie
Există în studiul realizat de o firmă de consultanță pe problema deșeurilor din cele 22 de localități plus Bacău un capitol în care se propun măsuri pentru reducerea cantităților de deșeuri ale populației. Este vorba despre o măsură numită „Plătești pentru cât arunci” care se va aplica fie prin reducerea frecvenţei de colectare, fie prin furnizarea de recipiente de colectare cu un volum mai mic, personalizate cu etichete de tip RFID. Astfel, se propune ca în mediul rural să nu se mai adune gunoiul în fiecare săptămână, ci la două săptămâni.
Soluția în mediul urban, în zona de blocuri, este să se reducă numărul containerelor pentru colectarea deșeurilor reziduale, în vreme ce în zona de case să se poată opta pentru tomberoane de capacitate mai mică (90 l în loc de 120 l). Cei care vor solicita aplicarea acestei măsuri vor beneficia de o bonificaţie aplicată taxei de salubrizare care poate pleca de la 1,06 lei/persoană/lună până la 4,01 lei/persoană/lună pentru mediu urban, respectiv 2,62 lei/persoană/lună pentru mediul rural. Autorii studiului cred că 10% din populație va accepta aceste măsuri în 2020.
În cazul utilizatorilor non-casnici (operatori economici şi instituţii) aplicarea acestei măsuri se va face în funcţie de volumul recipientelor de colectare a deşeurilor reziduale.
Astfel, taxa de salubrizare care va fi plătită pentru deşeurile similare va fi proporţională cu volumului recipientelor de colectare a deşeurilor reziduale.
Rămâne de văzut dacă o reducere de un leu pe lună va determina băcăuanii să arunce mai puține gunoaie.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.