Astăzi, reprezentanții guvernului, împreună cu liderii sindicatelor afiliate, au avut o întâlnire crucială pentru a discuta despre majorarea salariilor în sectorul educației. La această întrunire au participat prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul educației Ligia Deca, ministrul muncii Marius Budăi și secretarul general Marian Neacșu. De asemenea, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost prezent în calitate de observator.
Federațiile sindicale au venit la discuții cu delegații extinse, inclusiv lideri ai sindicatelor teritoriale, în încercarea de a obține condiții salariale mai bune pentru personalul din educație.
Guvernul a prezentat ultima ofertă, care include următoarele aspecte:
- O creștere salarială medie de 25% pentru personalul didactic începând cu 1 iunie, prin modificarea OUG 53/2023.
- Acordarea sumei de 1500 de lei pe 5 octombrie, din fonduri europene, pentru personalul didactic și didactic auxiliar, anual până în 2027.
- Acordarea sumei de 500 de lei pe 5 octombrie, din fonduri europene, pentru personalul nedidactic, anual până în 2027.
- Emiterea unei ordonanțe de urgență care va asigura că salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic să se realizeze în mod progresiv, luând în considerare funcție, studii, vechime și grad didactic. Guvernul a solicitat ca grila negociată cu reprezentanții Ministerului Educației să fie aplicată în două tranșe. Prima tranșă, de 50%, va reprezenta diferența între salariul maximal prevăzut de noua lege de salarizare și salariul curent la 31 decembrie 2023. Această majorare va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024.
În urma discuțiilor de astăzi, Executivul s-a angajat să pună proiectul de ordonanță de urgență în dezbatere publică pentru a permite consultarea tuturor membrilor de sindicat aflați în grevă. Federațiile sindicale trebuie să ofere un răspuns final până mâine, la ora 10:00, cu privire la acceptarea sau respingerea ultimei oferte.