20 decembrie 2024

Ce a pățit ministrul Mediului când a vrut să se laude cu rezultatele sistemului de returnare a ambalajelor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a întâmpinat reacții mixte după ce a prezentat public realizările sistemului de recuperare a ambalajelor (SGR). Într-o postare pe rețelele de socializare, Fechet a subliniat impactul pozitiv al SGR asupra economiei circulare din România, însă a primit și critici dure din partea cetățenilor nemulțumiți.

Realizările anunțate de Mircea Fechet

Ministrul a publicat un mesaj entuziast pe Facebook, în care a afirmat că s-au colectat un miliard de ambalaje prin SGR. Potrivit lui Fechet, acest sistem este „cel mai bun exemplu de sustenabilitate și inovație din ultimii 30 de ani, în materia economiei circulare din România.”



Fechet a detaliat că ambalajele colectate includ PET-uri, sticlă și doze de aluminiu, majoritatea fiind PET-uri. El a subliniat că, pentru prima dată după revoluție, marii procesatori de PET din România nu mai importă acest material, deoarece SGR furnizează suficientă materie primă.

Critici din partea cetățenilor

În ciuda felicitărilor primite de la colegii de partid, postarea ministrului a stârnit reacții negative din partea publicului. O utilizatoare de Facebook a comentat:

„Vă lăudați degeaba. E raiul celor care adună PET-uri și fac bani “gratis” și coșmarul oamenilor simpli care stau la cozi interminabile pentru a-și recupera banii dați! Apărate defecte, coduri de bare care nu sunt recunoscute de aparate, oameni care nu vor să muncească dar preferă să adune resturi pentru a face bani. Aparatele dau bon, nu bani! La fiecare PET cumpărat se opresc bani, nu bonuri valorice.”

Aceasta critică a evidențiat problemele întâmpinate de cetățeni în utilizarea sistemului, inclusiv deficiențele tehnice ale aparatelor și frustrările legate de recompensarea prin bonuri valorice în loc de bani.

Propuneri de îmbunătățire

Un alt utilizator a oferit sugestii concrete pentru îmbunătățirea sistemului:

„Amendați legea, băgați sticlele de plastic care au îmbuteliat oțet, borcanele de sticlă de toate felurile până la un kg, sticlele.”

Aceste propuneri vizează extinderea tipurilor de ambalaje care pot fi returnate, ceea ce ar putea spori eficiența și acceptabilitatea SGR în rândul populației.

Reacțiile mixte primite de Mircea Fechet reflectă atât realizările semnificative ale sistemului de returnare a ambalajelor, cât și provocările care încă persistă.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img