După ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca deciziile Curții Constituționale a României (CCR) nu sunt valabile în anumite situații, aceasta din urma a reacționat și a emis un comunicat în care reafirmă că deciziile sale rămân general obligatorii.
Am scris, ieri, despre decizia bulversanta a CJUE și am zis că sunt curios de răspunsul CCR.
Ei, bine, raspunsul Curtii noastre Constituționale este clar: ceea ce afirmă CJUE se poate executa numai daca se schimbă Constituția, schimbare care nu poate fi făcuta automat de nici o entitate, ci numai parcurgându-se traseul legal stabilit de Legea Fundamentală.
Cu alte cuvinte avem ditamai conflictul între CCR și CJUE, extrem de similar cu conflictul dintre CJUE și Tribunalul Constituțional polonez.
Pe lânga acest conflict mai exista unul potențial, pentru că anumite instanțe de judecată românești ar putea să refuze respectarea deciziei CCR și să aplice decizia CJUE.
De rezolvarea conflictului depind foarte multe.
Se poate spune că asistăm la un asalt asupra ultimelor rămășițe de suveranitate ale țării.
O nouă umilire care ar veni dinspre UE ar produce, însă, nu doar obișnuita consternare în tară, dar ar determina o coagulare a forțelor care militeaza pentru redobândirea suveranității. Scena politică ar fi cât se poate de afectată, câștigători fiind cei de la AUR. Vorbim mult de propaganda rusească, de războiul asimetric, dar, iată, că UE furnizează cea mai buna muniție în acest caz.
Jocurile sunt deschise, orice poate fi posibil.