Cazinoul din Slanic Moldova, monument istoric si cladire de patrimoniu, a fost scos din nou la licitatie la sfârsitul lunii noiembrie, dar nimeni nu pare interesat sa il achizitioneze. Cazinoul apartine SC Perla Moldovei SA, care este executata silit de catre SC Flora SA, iar licitatia de vânzare se face prin intermediul unui executor judecatoresc din Bacau.
Totodata, imobilul este grevat de sarcini in favoarea SC Rafo SA, precum si de un drept de ipoteca in favoarea Administratiei Finantelor Publice Slanic Moldova. Potrivit legii pentru protejarea monumentelor istorice, cladirile cu acest statut aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute doar in conditiile exercitarii dreptului de preemtiune de catre Miniterul Culturii sau unitatile teritorial-administrative.
Ministerul Culturii a refuzat sa isi exercite dreptul de preemtiune si l-a transferat autoritatilor locale, respectiv Consiliul Judetean. La rândul sau, Consiliul Judetean a refuzat sa isi exercite dreptul de preemtiune si sa cumpere imobilul, cu un vot negativ in unanimitate dat de consilierii judeteni la ultima lor sedinta, din 29 noiembrie. In cazul in care Consiliul Judetean ar fi cumparat imobilul, suma de plata ar fi fost de 1.410.750 lei fara TVA, sau 1.749.330 cu TVA (circa 400.000 euro), dar vicepresedintele Ionel Floroiu a explicat ca nu sunt bani pentru o asemenea achizitie.
Cazinoul a fost rididicat in anii 1892-1894 dupa planurile arhitectului George Sterian, devenind inima statiunii. Din 1948, aici se infiinteaza Casa de Cultura, iar in spatiile Cazinoului au mai functionat, pe lânga sala de spectacole, biblioteca oraseneasca sau unitati de servicii publice. Cazinoul are o suprafata construita de 1.847 mp si a facut obiectul a numeroase licitatii in ultimii ani, ramase fara rezultat.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.