Cazierul fiscal al contribuabililor va reflecta in detaliu activitatea lor. Ultimele modificari legislative fac posibil acest lucru si prevad si amenzi in special pentru cei care nu respecta regimul produselor accizabile.
Numarul faptelor inscrise in cazierul fiscal a crescut. Gratie unor modificari legislative, cazierul fiscal va reflecta intocmai activitatea contribuabililor. "In cazierul fiscal se vor inscrie si alte fapte, pentru ca acesta trebuie sa fie o oglinda clara a contribuabililor in desfasurarea activitatii lor, sa creeze o imagine despre activitatea lor. Pe de alta parte, era nevoie ca din cazier sa fie radiate unele fapte care nu mai au semnificatie, iar contribuabilul sa nu mai poarte povara greselii sale", a explicat Mircea Muntean, directorul Directie de Finante Publice (DGFP) Bacau.
Hotarârea Guvernului 1078/2011 extinde numarul faptelor inscrise in cazierul fiscal – infractiuni si contraventii reglementate de Codul de procedura fiscala si Codul vamal, in scopul intaririi disciplinei fiscale. Faptele pentru care se aplica contraventii sau care sunt considerate infractiuni se refera in special la respectarea legislatiei privind regimul produselor accizabile: tutun, produse alcoolice si uleiuri. "Aici evaziunea fiscala are o anumita amploare, s-au obtinut rezultate pe linia diminuarii fenomenului, iar pentru cei care nu inteleg ca nu trebuie sa continue aceste practici, sanctiunile sunt dure", a mai spus Muntean.
De exemplu, nedepunerea la timp a situatiilor de raportare legate de accize si alte taxe speciale se sanctioneaza cu amenzi de la 2000 la 5000 de lei, in timp ce refuzul de a prezenta organului financiar-fiscal bunurile materiale supuse impozitarii in vederea stabilirii realitatii declaratiilor fiscale se pedepseste cu amenda de la 1000 la 100.000 de lei. Atributii de control si aplicare a amenzilor le au angajatii din cadrul ANAF prin unitatile teritoriale.
A. Gavrila