În orașul Târgu Ocna a avut loc, vineri, 1 noiembrie, un ceremonial militar dedicat Zilei Vânătorilor de Munte, la care au participat militari ai Batalionului 22 „Cireșoaia” din orașul Sfântu Gheorghe. Ei sunt urmașii eroilor care în Primul Război Mondial au luptat la Cireșoaia și Coșna pentru reîntregirea patriei. Vânătorii de munte sunt supranumiți, astăzi, și „Cavalerii Florii de Colț”, după însemnele armei lor.
La ceremonialul de pe platoul din fața Primăriei Târgu Ocna, comandantul Batalionului 22, lt. col. Vasile Popescu, și primarul Ștefan Șilochi au trecut mai întâi în revistă Garda de onoare și au salutat Drapelul de luptă al Batalionului 22, pe ritmurile marșurilor intonate de Fanfara militară a Garnizoanei Bacău. Un sobor de preoți ortodocși și romano-catolici, condus de preotul militar Ioan Cucu, au oficiat apoi slujba religioasă pentru pomenirea eroilor vânători de munte.
La acest eveniment a fost transmis un mesaj din partea șefului Statului Major al Apărării, gl. lt. Daniel Petrescu.
Despre importanța și semnificația evenimentului, a misiunii militarilor vânători de munte de la înființarea armei lor și până astăzi, despre faptele de vitejie ale militarilor eroi au vorbit Viorel Ilie, dr. Vasile Jenică Apostol și Paul-Valerian Timofte – care a fost și moderatorul evenimentului.
Filiala Bacău Cultul Eroilor a înmânat, cu acest prilej, lt. col. Vasile Popescu și primarului Ștefan Șilochi diplome aniversare și medalia Centenarul Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
La final, la monumentele Eroilor din Târgu Ocna și din localitatea Poeni au fost depuse coroane de flori din partea oficialităților, instituțiilor și organizațiilor reprezentate.
Cine a onorat ceremonialul de la Târgu Ocna
La evenimentul de la Târgu Ocna au fost prezenți senatorul Viorel Ilie, comandantul Batalionului 22 „Cireșoaia”, lt. col. Vasile Popescu, primarii localităților Târgu Ocna, Moinești, Slănic Moldova și Dărmănești, reprezentanții Consiliului Județean – consilierii Vasile Manolache și Gheorghe Belceanu, președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor – col. (rtr.) Paul Valerian Timofte și gl. (rz) dr. Vasile Jenică Apostol – președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Ofițerilor în Rezervă și în Retragere.
De asemenea, la ceremonial a fost prezent un pluton de elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu”. Elevii au fost costumați în uniforme specifice Armatei Române în Primul Război Mondial, cu sprijinul Colegiului Tehnic de Comunicații „N. V. Karpen” Bacău și a Asociației „Tradiții Militare Românești”, coordonată de col. (rtr.) Stelian Cojocaru.
O istorie glorioasă, dar sinuoasă
Ziua Vânătorilor de Munte este sărbătorită în fiecare an pe 3 noiembrie. Pe 3 noiembrie 1916, Școala de Schiori din București (prima formă organizatorică apropiată de vânătorii de munte, înființată la 30 septembrie 1916) a fost transformată în Corpul Vânătorilor de Munte. La 27 decembrie 1916, Corpul Vânătorilor de Munte a fost transformat în Batalionul Vânători de Munte, care a participat la bătălia de la Oituz și la puternice contraatacuri pentru cucerirea unor înălțimi dominante, cele mai importante fiind Coșna și Cireșoaia, de lângă Târgu Ocna.
Batalionul 22 Vânători de Munte a fost înființat pe 7 martie 1940. După o scurtă istorie sinuoasă, pe 27 martie 1965 Batalionul 22 Vânători de Munte a fost dislocat în Garnizoana Sfântu Gheorghe. Din 21 octombrie 1974, unității i se atribuie denumirea Batalionul 22 Vânători de Munte „CIREȘOAIA”. Iar de la 13 noiembrie 2014 Batalionul 22 Vânători de Munte „CIREȘOAIA” a preluat tradițiile de luptă ale Batalionului înființat la 7 martie 1940.
„Vineri, 1 noiembrie, am avut cel mai bun pentru a sărbători Ziua Vânătorilor de Munte la Târgu Ocna. Am dorit, astfel, să aducem un omagiu jertfei Vânătorilor de munte care au avut un aport deosebit la reîntregirea Neamului românesc. Ne-am bucurat nespus să revenim pe aceste meleaguri după 14 ediții neîntrerupte ale acestei sărbători. Și vom continua această tradiție, rugându-ne la Dumnezeu ca pacea să stăpânească această țară.”
Lt. col. Vasile Popescu
„Dumneavoastră, Vânătorii de munte, slujiți o armă de elită și purtați cu mândrie pe epoleți floarea de colț și frunza de brad. Ne mândrim cu dumneavoastră, vă respectăm, iar de ziua dumneavoastră vă dăm onorul și vă spunem, din inimă, La mulți ani!”
Col. (rtr.) Paul-Valerian Timofte
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.