13 ianuarie 2025

Cauzele datoriilor: saracia si lipsa contorizarii/Pensionarii tin in viata asociatiile de proprietari

Datoriile la furnizorii de utilitati fac parte din viata asociatiilor de proprietari. Si nu e vorba de cateva milioane de lei, ci de miliarde. Pensionarii sunt cei care tin asociatiile pe linia de plutire. Printre datornici se numara tot felul de oameni, de la someri la patroni prosperi.

Cele mai mare debite au fost acumulate de asociatii catre CET, furnizorul de agent termic. Acesta este, de altfel si ultimul catre care administratorii fac platile. De teama sistarii apei, a energiei electrice si a gazelor, banii se duc prioritar spre RAGC, Electrica si Distrigaz. Se mai platesc salariile in asociatie, iar daca mai ramane ceva, ajunge si in conturile CET. Numai ca, de obicei, nu prea ramane. Nu o data, s-a ingrijit de asta administratorul, care a delapidat sute de milioane sau mai mult. Fiecare asociatie are povestea ei, iar pentru debitele enorme nu lipsesc motivatiile.



Delapidari si debite de miliarde in zona Narcisa

Asociatia 71 Taifun, cu cinci miliarde de lei, tine capul listei debitorilor la CET de multa vreme. Se banuieste ca vreo doua miliarde din aceasta suma ar fi disparut pe vremea fostului administrator. &#8222Procesul s-a incheiat, iar Eugen Burbulea a primit o condamnare de sase luni cu suspendare, declara actualul administrator, Catalin Bogaciu.Ne e teama ca nu vom recupera banii. In acelasi timp, incasarile sunt foarte proaste. Cel mai rar trec pe la asociatii salariatii care au copii, mai multi de trei. Pensionarii sunt de doua feluri: cei cu intretinerea la zi si cei care nu o platesc deloc pentru ca nu au din ce trai. Printre bunii platnici este, paradoxal, fostul administrator&#8221. Tot in zona Narcisa se afla Asociatia 57, una dintre campioanele la debite. Si aici fostul administrator a lasat „gaura&#8221 la plecare. „700 de milioane nu se gasesc in gestiune, ne-a declarat actualul administrator, Elena Lichi. Am printre rau-platnici oameni cu posibilitati, care fac renovari in apartamente. Am trimis somatii, iar unii dintre datornici, care nu calca pe la asociatie, au gasit acum drumul pentru a face scandal. E o zona cu multi oameni nevoiasi, dar am si scari cu oameni instariti si educati, dar cu datorii imense. Mari probleme avem cu &laquoitalienii&raquo. Nu inteleg ca trebuie sa plateasca anumite cheltuieli, chiar daca nu locuiesc in apartamente&#8221.

Managementul datoriilor cere efort

La polul opus se situeaza Asociatia 15, de pe strada 9 Mai. Datoria de o suta de milioane de lei pare o nimica toata pe langa miliardele obisnuite la alta asociatie. „Nu suntem multumiti, declara administratorul. Normal ar fi sa ajungem la zero. Ii impulsionam pe locatari, le trimitem somatii. Pensionarii sunt cei mai corecti, cu foarte putine exceptii. Am si un patron pe care l-am dat in judecata pentru 45 de milioane de lei datorii. El a castigat, iar asociatia a platit si cheltuieli de judecata. A motivat ca in apartament este sediul firmei lui. Dar asociatia are contract cu el, nu cu firma. Toate categoriile sociale au uscaturile lor&#8221. Asociatia Calugareni Nord a coborat de curand sub un miliard datorii, ceea ce la peste 500 de apartamente este rezonabil. „60 la suta din datornici sunt in imposibilitate de plata, iar restul sunt neglijenti, declara presedintele Ionel Dogaru. Multi dintre cei 200 de posesori de centrala individuala au datorii pentru celelalte cheltuieli. Parerea mea este ca presedintii si administratorii poarta responsabilitatea datoriilor. Multi se tem ca, fiind alesi, isi vor pierde functia daca iau masuri. Noi am mandatat CET sa recupereze banii de la datornici si sfatuim toate asociatiile sa procedeze asa&#8221. Ionel Dogaru mai spune ca furnizorul e indreptatit sa-si vrea banii, dar trebuie in acelasi timp sa tina cont ca suma de peste 160 miliarde lei datorata de asociatii are doua cauze: nivelul scazut de trai al populatiei si necontorizarea, care ar fi trebuit inceputa din1993.

Scris de Doina MINCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img