Daca o sa trecem peste demagogia ieftina livrata pe post de analiza politica o sa vedem ca asa-zisa sanctionare petroliera a Rusiei, prin scaderea preturilor de pe piata mondiala a afectat mai mult SUA.
Pentru români suna putin SF pentru ca, in ultimele luni am tot fost intoxicati prin toate mediile de informare disponibile ca mai e putin si Rusia se prabuseste.
Ei, bine, in vreme ce presa româneasca ne informeaza despre colapsul economiei rusesti, Financial Times ne informeaza intr-un articol din 6 septembrie ca industria americana a petrolului de sist este in pragul falimentului: US shale industry braced for bankruptcies.
Desi pretul mic al petrolului nu condamna intreaga industrie, spune articolul, exista o suma de companii care inregistreaza costuri mari sau datorii si al caror viitor nu suna deloc bine. Deja 16 companii au intrat in incapacitate de plata in acest an, dupa cum a anuntat agentia Standard & Poor.
La inceputul lunii octombrie, când se reanalizeaza riscul creditelor acordate de banci, s-ar putea sa existe un nou val. Bancile au fost avertizate de autoritatile de reglementare federale sa fie atente la riscurile pe care le impune creditarea companiilor petroliere, fapt ce a alimentat temerile ca liniile de credit ar putea fi suspendate iar o seama de companii, aflate pe muchie de cutit, s-ar putea prabusi.
In vreme ce pretul de productia al unui baril de petrol de sist variaza intre 20 si 70 de dolari, pretul median este de 51 de dolari. Este clar ca actualul pret al pietei in SUA, de 46 de dolari pe baril, nu este deloc favorabil companiilor.
In acest timp, Rusia, principalul producator de petrol in acest moment, anunta ca pretul de pe piata mondiala se inscrie in prognozele realizate de experti.
Cu o productie de 10,7 milioane de barili pe zi, Rusia ar putea extrage, in viitor, 14 milioane, depasind recordul URSS de la sfrâsitul anilor ’80, de 11 milioane de barili.
Anuntul a fost facut de Igor Secin, directorul executiv al Rosneft. Acesta a anuntat ca din cauza sanctiunilor care au dus la devalorizarea rublei in raport cu dolarul, pretul de productie a scazut in Rusia de la 5-7 dolari pe baril, la 3 dolari/baril, ajungând comparabil cu pretul de extractie al tarilor din zona Golfului.
Petrolul de sist a facut istorie in SUA pentru ca a constituit o resursa ieftina si apropiata de energie pentru economie. Caderea preturilor de pe piata mondiala, determinata, zic unii, pentru a santaja Rusia, a facut ineficienta extragerea petrolului prin fracturare hidraulica deoarece costurile sunt, uneori, mai mari decât pretul de vânzare. In acelasi timp, in mod ironic, presiunea SUA asupra Rusiei a dus la scaderea pretului de productie pentru petrolul rusesc, determinând o crestere a ratei profitului.