25 ianuarie 2025

Cateva zile pana la intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii

Cu ochii pe angajatori

Noul Cod al Muncii intra in vigoare la sfarsitul acestei saptamani. Inspectoratul Teritorial de Munca va fi cu ochii pe angajatori de la inceputul saptamanii viitoare. Munca la "negru" va fi aspru sanctionata. Angajatorii risca si inchisoarea pentru folosirea la lucru a mai multor persoane carora nu le-au incheiat contract individual de munca.

Cinci zile mai au la dispozitie angajatorii pentru a se pune la punct cu modificarile Codului Muncii. Forma noua a acestuia va intra in vigoare in data de 30 aprilie, dar monitorizarea agentilor economici in ce priveste respectarea reglementarilor care constituie o premiera incepe de luni, 2 mai. Schimbarile aduse Codului Muncii ii privesc, insa, atat pe angajatori cat si pe angajati. Mare parte dintre ele se refera la contractul individual de munca. In continuare, contractul de munca se va incheia pe durata nedeterminata ori determinata. Acesta din urma, insa, va fi pe o perioada de maximum 36 luni fata de 24 luni, cum actul normativ prevedea anterior, si va putea fi prelungit dupa expirarea termenului initial. In contractul de munca, angajatorul va stabili unilateral si obiective de performanta individuala pentru salariati si criterii de evaluare a acestora. El este liber si sa ceara informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea, de la firmele la care aceasta a mai lucrat, dar cu instiintarea ei. La incheierea contractului va stabili o perioada de proba de 45 de zile, fata de 30, in prezent, pentru functiile de executie, si de 120 zile, comparativ cu 90 de zile, acum, pentru cei angajati pe posturi de conducere. In cazul persoanelor cu handicap, aceasta perioada va fi de maximum 30 de zile. La sfarsitul perioadei de proba, fiecare dintre partile contractante poate inceta contractul printr-o notificare scrisa, fara preaviz.

Nicio scapare



Dar indiferent daca o persoana este supusa ori nu unei probe de lucru, contractul se va incheia in ziua anterioara inceperii activitatii. In caz contrar, angajatorul risca sanctiuni dure. Si pentru a aplica noile reglementari nu va avea nicio perioada de gratie. "De saptamana viitoare, chiar din prima zi, la fiecare control intreprins, vom urmari si modul in care se respecta noile reglementari, ne-a spus Cristian Cucuian, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca. Toti angajatorii mai au aproape o saptamana sa se puna de acord cu acestea. Este o ultima ocazie pentru cei care practica munca la <<negru>> sa inteleaga ca trebuie sa intre in legalitate si sa incheie contract pentru fiecare persoana pe care o foloseste la lucru." Noul Cod al Muncii prevede ca pentru cinci persoane depistate ca lucreaza fara contract individual de munca amenda este de 10.000 pana la 20.000 de lei fata de 3.000-4.000 lei, de fiecare caz. Daca vor fi gasite peste 5 persoane la acelasi anagajator ca muncesc fara forme legale, atunci cel care practica aceasta forma de activitate este pasibil de amenda penala ori de inchisoare de la 1 la 2 ani. Dar agentii economici pot sa faca inchisoare intre 6 luni si un an, si daca in mod repetat nu acorda angajatilor cel putin salariul minim pe economie. Aceeasi pedeapsa ori amenda penala risca in cazul in care le interzice inspectorilor de munca accesul in unitate. Noul Cod al Muncii prevede, in premiera, si alte sanctiuni. Pentru prima data, amenda pentru lucrul fara forme legale va fi resimtita si de persoana in cauza. Astfel, si cel care munceste fara forme legale va fi sanctionat cu amenda de 500 la 1.000 de lei. Si neinregistrarea demisiei se va amenda cu 1.500 sau 3.000 de lei.

Noutati sunt si in ce priveste concedierea colectiva. Salariatii disponibilizati au dreptul ca in termen de 45 de zile sa fie reangajati cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba. Daca in termen de 45 de zile se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile respective o comunicare scrisa prin care vor fi informati despre reluarea lucrului. Salariatii vor avea la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit. In cazul in care le-a fost transmisa oferta, dar ei nu au informat angajatorul in termenul prevazut ca accepta ori refuza locul de munca oferit, atunci pe acesta va putea fi incadrata o alta persoana.

Contractul individual de munca va mentiona si cat va reprezenta timpul de lucru. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Va fi, insa, permisa prelungirea peste 48 de ore. Dar media orelor de munca, pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, nu va fi mai mare de 48 de ore pe saptamana. Angajatorul are, insa, si posibilitatea ca din motive obiective sa reduca saptamana de lucru si, evident, sa-si plateasca salariatii dupa timpul cat au muncit. In speta este vorba despre reducerea temporara a activitatii din cauze economice, tehnologice, structurale ori similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare. In aceasta situatie, angajatorul are dreptul sa diminueze programul de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului. Pe durata reducerii sau intreruperii temporare a activitatii, din motivele amintite, salariatii implicati vor beneficia de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75 la suta din retributia de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img