Călcatul hainelor cu fierul de călcat este una din sarcinile care nu ne fac foarte mare plăcere, dar care trebuie făcute. Există însă câteva trucuri care îți fac viața mai ușoară atunci când ai de călcat. Ține cont de următoarele sfaturi și data viitoare când vei pregăti fierul de călcat pentru a te apuca de treabă nu ți se va mai părea chiar o corvoadă:
– Folosește mereu o masă de călcat bună. Deși pare un lucru evident, călcatul pe o suprafață inadecvată nu-ți oferă rezultate satisfăcătoare.
– Masa de călcat trebuie să fie stabilă și lungă. Astfel, hainele de toate dimensiunile vor sfârși fără cute și cu mult mai puțin de muncă pentru tine.
– Dacă fierul tău de călcat nu are funcția de pulverizator, ține un pulverizator manual la îndemână. Orice cută, oricât de încăpățânată, este învinsă de umiditate și de câteva trecere ale fierului peste ea.
– Ține cont mereu de eticheta hainei. Nu toate țesăturile oferă aceeași rezistență la căldură și la aburii fierului de călcat. Dacă nu vrei să-ți strici hainele, ține mereu cont de asta.
– Un truc infailibil pentru cutele imposibile, cu care toți ne-am întâlnit: pune o bucată de folie de aluminiu între haină și masă. Peste haină așează o batistă înmuiată în apă cu puțin amoniac. Treci apoi cu fierul de călcat peste ea și ia-ți adio de la cuta încăpățânată!
– Când ai de călcat haine cu dantele, volănașe etc., începe călcatul cu acestea întotdeauna.
– Încearcă mereu să calci hainele pe dos, pentru a evita să afectezi culorile acestora.
– Pentru curățarea fierului de călcat, cel mai indicat este să-l deconectezi de la priză și, după ce l-ai lăsat o vreme să se răcească, să-i cureți talpa cu un burte umezit în apă caldă cu detergent.
– Un truc pentru a-ți face călcatul mai ușor este să bagi în frigider, pentru circa zece minute, înainte să te apuci de călcat, hainele peste care urmează să treci fierul de călcat.
– Îmbrăcămintea din lână trebuie călcată mereu cu o batistă umedă deasupra ei, pentru a evita ca aceasta să capete luciu inestetic.
– Un truc pentru a călca mai ușor gulerele tricourilor polo este să picuri pe ele în momentul călcării cu fierul de călcat câteva picături de oțet.
– După ce calci o geacă, o cămașă sau un sacou, acestea nu trebuie băgate imediat în dulap, ci trebuie lăsate pe un umeraș afară, pentru a se aerisi.