27 ianuarie 2025

Câteva luni, pentru cumpărarea vechimii în muncă

Persoanele care vor să-și completeze stagiul de cotizare, în vederea ieșirii la pensie de limită de vârstă, ar trebui să se grăbească, pentru că, deocamdată, mai au această posibilitate până la sfârșitul verii. Practic, potrivit OUG 163/2020, care a intrat în vigoare la 21 septembrie 2020, românii își pot cumpăra vechimea în muncă până la data de 31 august 2021.

În acest interval de timp, în baza unui contract de asigurare facultativă, încheiat cu Casa Județeană de Pensii, orice persoană nepensionată are posibilitatea să achite contribuția pe o perioadă anterioară de maximum 6 ani. Contractul va acoperi perioade (care, însumate, fac 6 ani, maximum) dintre data la care persoana a împlinit 18 ani și momentul în care atinge vârsta standard de pensionare. Plata contribuției se va face, însă, până la 31 august 2021. Venitul pentru care se va asigura solicitantul nu va fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară, în vigoare la data încheierii contractului.



Pentru anul 2021 acest salariu este de 2.300 lei. Cum cota de contribuție la pensie este de 25 la sută din suma pentru care persoana interesată se asigură, rezultă că la salariul minim va fi de 575 lei/lună. Această sumă lunară va fi achitată o dată pentru toată perioada ”cumpărată” ori în tranșe, până la 31 august 2021. Această măsură le dă posibilitatea obținerii dreptului la pensie de limită de vârstă și persoanelor care au ajuns la vârsta standard, dar nu se pot pensiona, pentru că nu au stagiul minim de cotizare, adică nu au cel puțin 15 ani de vechime în muncă.

La încheierea contractului, solicitantul va completa și o declarație din care să rezulte că în perioada pentru care își ”cumpără” vechimea în muncă nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, nu a avut obligația de a contribui la acesta și că nu este pensionar. Totodată, pentru cei care nu dețin carnetul de muncă (s-a degradat ori deteriorat sau l-au pierdut) și au ajuns la vârsta standard de pensionare, în mod excepțional se pot utiliza informațiile din arhiva electronică existentă la Casa de Pensii, la determinarea vechimii.

Posibilitatea de cumpărare a vechimii este prevăzută și de Legea 127/2019, care ar trebui să intre în vigoare la 1 septembrie 2021, dar aplicarea acestui act normativ a fost amânată de către Guvernul României. Acesta a anunțat că Legea 127/2019 va fi înlocuită de alta, care urmează să fie elaborată și adoptată peste cel puțin doi ani. În prezent, însă, nu se știe dacă posibilitatea cumpărării vechimii în muncă va fi prelungită după 31 august 2021, până la 1 septembrie 2023 (când se preconizează că va intra în vigoare viitoarea nouă lege a pensiilor), printr-o altă ordonanță de urgență.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img