20 ianuarie 2025

Câteva idei

Dacă mergeți noaptea pe o stradă întunecată și sunteți atacat de un hoț, cel mai bine este să începeți să lătrați și să strigați că cineva bate un câine. Să vedeți ce repede vine Poliția!

Vinerea Mare, 1943. Detașamente ale națiunii de eroi atacă un sat în care locuiau muncitorii unei mine de bazalt din Yanova Dolina – Volinia. Sunt uciși cu cruzime între 500-800 de persoane de etnie poloneză. Casele sunt incendiate, cei care încearcă să iasă sunt împușcați. Eroii dau foc spitalului cu tot cu pacienți și omoară personalul medical cu topoarele. Astăzi, pe locul pe care a fost satul se află o placă comemorativă dedicată eroilor, care spune că, în urma atacului, „una dintre cele mai mari baze militare fortificate ale ocupanților polono-germani a fost lichidată”.



Reducerea numărului de județe nu va duce la economisirea de bani pe care o clamează CCI. Nu poți să pui un om care execută acum o normă să facă două norme după comasarea județelor. Plus – crește distanța dintre autoritate și cetățean. Ce-ar fi dacă, în loc să vă rezolvați o problemă la CJ, trebuie să mergeți direct la Minister, la București? Nici reducerea numărului de comune nu este o soluție. Rămâne același spațiu imens de gestionat. Pentru că asta e problema cu România: localitățile sunt împrăștiate, unele mai există cu 2-3 case, depopulate, dar cărora trebuie să li se asigure serviciile de urgență, poștale, medicale și așa mai departe. Și aici ajungem la adevărata problemă: România nu a trecut prin procesul de sistematizare a teritoriului prin care au trecut țările occidentale. Pentru că, atunci când a vrut să facă acest lucru Ceaușescu, a sărit Occidentul (aiurea!, erau serviciile) că distruge satul românesc. (Mai țineți minte campania Villages Roumains a francezilor?!).

„Baciul moldovean, baciul vrancean și baciul ungurean”… Pentru cei care se întreabă unde e baciul muntean, răspunsul este simplu: e cel vrancean. Până la Ștefan cel Mare, Vrancea făcea parte din Muntenia, Bacăul și Bârladul erau vămi de margine, adică de graniță. Abia în timpul lui Ștefan cel Mare, Moldova se extinde în sud, cu Vrancea și Galațiul, până la Chilia.

Una din cele mai profitabile companii ucrainene în 2022 – care fabrică steagurile galben-albastre ce împânzesc cimitirele din țară – s-a dovedit a avea personalitate juridică rusească.

Dacă vreți să vedeți toate filmele lui Tarantino într-unul singur, uitați-va la Bullet Train. E cu Brad Pitt și Sandra Bullok. Desigur, ea apare trei minute la final, dar contează că are numele pe afiș. În rest, șabloanele din filmele lui Tarantino peste tot, personajele, scenele, și așa mai departe. Scenariul ar fi după un român japonez, dar Pulp Fiction și Kill Bill sunt peste tot.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img