Catedrala din Bacău, închinată „Înălțării Domnului”, când se sărbătorește Zilei Eroilor, a intrat în faza de pictură și finisaje, similară cu Catedrala Națională din București. Acest hram are scopul de a păstra vie memoria eroilor care au contribuit la libertatea țării, unde românii își pot crește și educa copiii, își pot mărturisi credința și se pot exprima liber, conform declarațiilor oferite de Arhim. Pimen Costea, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pentru Basilica.ro.
Pictura în mozaic acoperă aproximativ 50% din suprafața de 3.600 de metri pătrați a interiorului catedralei. Arhimandritul a explicat că următorul pas important este începutul lucrărilor la catapeteasmă, care va fi realizată din marmură, al cărei schelet a fost deja montat. Suprafața totală destinată picturii este estimată la aproximativ 5.140 de metri pătrați.
Printre lucrările rămase se numără placarea cu marmură a pardoselii și realizarea brâului interior de piatră, care va avea o înălțime de 1,2 metri. „Stereotomia pentru pardoseală este deja realizată. Aceasta implică măsurători precise conform proiectului și calcularea formei și dimensiunilor fiecărei plăci de marmură, astfel încât să fie tăiate și numerotate în atelier, apoi montate pe loc”, a detaliat părintele vicar administrativ.
Instalațiile sanitare și termice sunt aproape finalizate, cu un grad de realizare de 98%, în timp ce instalațiile electrice, de climatizare și ventilare sunt parțial executate. Urmează montarea echipamentelor mari, care nu au putut fi instalate până acum din cauza altor lucrări necesare. De asemenea, mai trebuie finalizate iluminatul arhitectural, semnalizarea PSI și instalația de desfumare pentru subsol, realizată în proporție de 55%.
Catedrala are o arhitectură specifică bisericilor moldovenești, în formă de cruce (plan triconc), cu dimensiuni impresionante: 64 de metri lungime și 36 de metri lățime în dreptul absidelor. Turla principală atinge o înălțime maximă de 61,75 metri, făcând din acest edificiu un reper semnificativ în peisajul arhitectural al Bacăului.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.