Un nou an școlar bate la uși, unele vor fi deschise, altele mai ascund surprize și rămân închise încă o lună, un trimestru, un an. Peste tot se mimează sărbătoarea, însă nici cei mici și foarte mici nu reușesc să pară veseli și surprinși. Câțiva vor aduce flori, forțați de mămici grijulii. S-au dus și acele deschideri fastuoase, cu discursuri și slujbe plictisitoare. Părinții nu mai au voie să intre în clase, de la anul, nici în școală nu vor mai putea intra.
Prima lectură: noua lege a Învățământului, poveste pentru I – IV, câteva articole la clasele V-VIII, iar pentru liceeni se afișează pe pereți articolele incriminatoare. Camere de supraveghere vor fi montate peste tot. Este posibil să înceapă testarea la droguri încă de la primele ore, ministrul de resort nu mai glumește. De anul acesta este interzisă intrarea elevilor cu telefoane mobile în clasă.
Legea nu spune ce se întâmplă cu ele și nici atunci când elevul refuză să-l predea. Nimeni nu rămâne repetent, materiile și orarul le stabilesc părinții, tot ei hotărăsc notele la purtare. Profesorii nu mai dau lucrări de control neanunțate și nici teze. În fiecare clasă se afișează grafice cu zilele de naștere ale elevilor și profesorilor. Este interzis să se comunice faptul că școala/școlile nu au autorizație sanitară și de protecție la incendiu, WC-urile din fundul curții trebuie bine protejate și întreținute, pentru a le prelungi durata de funcționare. Este interzis ca un elev să fie ascultat dacă nu este pregătit. Notele sunt confidențiale.
S-a aprobat o vacanță de sky, de o săptămână, după modelul de la Palatul Cotroceni, programul și calendarul anului școlar nu mai sunt identice, fiecare școală funcționează după capul sau de capul ei. Și, așa cum stă bine unui învățământ performant dintr-o Românie educată, anul școlar începe cu o grevă a profesorilor, a cărei durată nu a fost stabilită, fiind una de tip spontan, după care se va hotărî dacă vor mai avea loc evaluări trimestriale.
În rest, totul este bine, elevii și părinții lucrează de zor la o nouă lege a învățământului, actuala fiind deja perimată.