22 ianuarie 2025

Cataracta, cauzată de expunerea la UV

Anual, 3,2 milioane de oameni din întreaga lume își pierd vederea, din cauza expunerii la radiațiile UV. 25% din cazurile de cataractă pot fi cauzate de expunerea la UV, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Studii recente arată că 96% din populația Europei cunoaște pericolul pe care soarele îl reprezintă pentru piele, dar numai 6% știu că au nevoie de protecție UV și pentru ochi. Asistăm la instalarea timpurie a unor boli pe care, în trecut, le observam doar la adulți.

Vorbim aici despre cataractă, pterigion sau pingueculă. Dacă în cazul acestora există o rezolvare chirurgicală a afecțiunilor medicale descrise, sunt și boli cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă în care pierderea vederii este permanentă și ireversibilă.



Radiațiile UV și lumina albastru-violet — esențiale, dar dăunătoare!

Dacă de la soare avem beneficii în ceea ce privește sintetizarea de vitamine la nivelul pielii, ochii nu au niciun beneficiu de pe urma expunerii îndelungate. La fel de dăunătoare pentru ochi sunt și radiațiile luminoase emise de ecranele telefoanelor, tabletelor, laptopurilor, televizoarelor. Puțină lume știe că există o porțiune de lumină, cea albastru-violet, de care trebuie să ne protejăm.

‘Când îmi întreb pacienții cât de mult stau în fața ecranelor, invariabil răspunsul este: ‘Minimum 3-4 ore pe zi’, în cazul adulților, dar chiar și al copiilor. (…). În concluzie, trebuie, ca specialiști ai vederii sănătoase, să oferim cea mai bună protecție în medii cu lumină albastră și radiații ultraviolet’, spune Dr. Roxana Cozubaș, Medic Specialist Oftalmolog.

În ceea ce privește ochii copiilor, filtrele lor naturale, corneea și cristalinul, sunt foarte transparente, comparativ cu cele ale adulților. Astfel, ochelarii de soare sau cei cu protecție pentru lumina ecranelor nu sunt un moft, ci o nevoie.

Tehnologie de ultimă generație pentru protejarea ochilor

La fel ca pielea, ochii pot fi puternic afectați de soare. Lentilele care filtrează radiațiile UV previn în mod eficient îmbătrânirea prematură a retinei și alte afecțiuni cauzate de UV, cum ar fi conjunctivita, fotokeratita, cataracta.

Factorul de Protecție Solară pentru ochi (E-SPF **) este un nou indice care certifică protecția totală a lentilei pentru radiațiile UV. De exemplu, E-SPF=35 înseamnă că purtătorii acestor lentile sunt de 35 de ori mai protejați decât fără. E-SPF include protecția totală pentru radiațiile UV transmise și reflectate. Pentru cea mai bună vedere și protecție, precum și pentru cel mai înalt grad de confort, atunci când este soare, există ochelari polarizați care blochează complet razele UVA și UVB și previn posibilele vătămări ale ochilor.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img