19 octombrie 2024
ActualitateCatalin Chelu, pus la zid de CNVM

Catalin Chelu, pus la zid de CNVM

@ Afaceristul de miliarde poate pierde conducerea SIF Moldova

In urma amendarii de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Catalin Chelu poate pierde sefia SIF Moldova. Decizia finala va fi luata de Adunarea Generala a Actionarilor, asta daca nu cumva pana atunci Chelu nu va reusi sa anuleze in instanta decizia CNVM.



Pozitia lui Catalin Chelu la sefia SIF Moldova a intrat in zodie neagra. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis Ordonanta nr. 535/15.09.2008 prin care omul de afaceri este amendat pentru nerespectarea prevederilor art. 2 alin. 2 din Instructiunea CNVM nr. 1/2007. O data cu amenda s-a produs si inevitabilul, Chelu neprimind avizul favorabil pentru ocuparea functiei de presedinte/director general al SIF Moldova. Sanctiunea s-a produs pentru detinerile concertate de la SIF Oltenia si pentru limbajul „inadecvat” folosit in ultima perioada.

aOmisiuni” sanctionate

Conform prevederilor Instructiunii nr. 1/2007 a CNVM, „persoana prevazuta la alin. 1 va transmite catre SIF si operatorul de piata o declaratie privind persoanele cu care aceasta actioneaza in mod concertat in ceea ce priveste SIF, autentificata, intocmita conform Anexei la prezenta instructiune.” Alineatul 1 la care se face trimitere mai sus se refera la „suspendarea exercitiului dreptului de vot”, chestiune aplicabila in situatia in care „la intrarea in vigoare a Legii nr. 97/2006 sau ulterior, o persoana, singura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, detine mai mult de 1% din capitalul social al unei societati de investitii financiare, denumita in continuare S.I.F.” Pe Chelu nu l-au impresionat insa instructiunile CNVM, si, atat in nume propriu cat si prin intermediul diferitelor societati la care detine actiuni, a acumulat un portofoliu zdravan la SIF Oltenia, unde este pe cai mari principalul sau oponent, Dinel Staicu.

CNVM l-a monitorizat pe Chelu

In Ordonanta 535 din 15 septembrie, CNVM precizeaza ca, in mod normal si legal, Catalin Chelu avea obligatia de a intocmi o declaratie privind persoanele cu care actioneaza in mod concertat, care sa includa si urmatoarele persoane fizice si juridice: SC Iledificia SA, Rimar Cezar, SC Comrimet SA, SC Lineas Trade SA, SC Libron Consulting SA si SC Epsomatic SA. La data de 29 august, Iledificia detinea 5020 actiuni SIF Oltenia (cota lui Chelu din aceasta societate este de 34,97%), Comrimet avea 614.800 actiuni, Lineas Trade – 1.127.590 actiuni, Libron Consulting – 2.931.900 actiuni, Epsomatic – 556.700 actiuni. Dar niciuna dintre aceste actiuni nu a fost trecuta in declaratia obligatorie. Pe aceste considerente, Catalin Chelu a fost amendat de catre CNVM cu suma de 5000 lei. Mai mult, CNVM a emis o ordonanta catre Consiliul de Administratie al SIF Moldova prin care trebuie convocata Adunarea Generala a Actionarilor in vederea adoptarii unei decizii in ceea ce priveste oportunitatea mentinerii lui Chelu la conducerea SIF Moldova. Pana la decizia AGA, conducerea SIF esre asigurata de Costel Ceocea si Alexandru Matei.

Urmele lui Chelu la Bacau

Una dintre societatile lui Catalin Chelu a reusit sa faca valuri mari si pe la noi prin judet, dupa ce o serie de operatori de televiziune prin cablu s-au coalizat pentru a face fata concurentei neloiale. Problemele furnizorilor de televiziune prin cablu din judetul Bacau au cunoscut o crestere exponentiala o data cu aparitia pe piata a unui nou concurent, cunoscut in domeniu sub numele de CCC Blue Telecom, originara din Galati. Mai multe societati de profil au trimis catre toate autoritatile abilitate zeci de sesizari legate de concurenta neloiala. Cu toate acestea, CCC Blue prospera fara nici o problema. Si aceasta desi CNA, ANRC (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea in Comunicatii) si celelalte organisme cu atributii in domeniu nu mai prididesc cu sanctiunile.
Scurt si la obiect, atat ANRC cat si restul institutiilor de profil au fost sesizate vizavi de concurenta neloiala care, conform declaratiilor patronilor societatilor amenintate, sunt o practica la zi a celor de la CCC Blue. De fapt, societatea CCC Blue, originara din Galati, a reusit sa prospere, conform actelor postate pe site-ul CNA, mai ales datorita evitarii constante a platii unor datorii catre posturile de televiziune, dar si fata de autoritati. Astfel, CCC Blue este a treia dintr-un lant de societati care au disparut datorita retragerii acreditarii pentru abateri dintre cele mai grave. Pe vremea cand CCC Blue purta numele de Cony Sat, a reusit sa isi treaca in palmares cea mai substantiala amenda data de CNA, in valoare de nu mai putin de 50.000 RON, adica 500 milioane lei vechi. Dar aceasta este doar una din lungul sir de amenzi primite mai ales pentru ca societatea galateana uita constant sa plateasca taxele de difuzare pentru programele trecute in grila oferita clientilor. Prin urmare, CCC Blue Telecom nu este altceva decat urmasa demna a societatilor Megaconstruct si Cony Sat care au disparut in urma retragerii succesive a licentelor. Dar modelul de operare s-a pastrat, spre nemultumirea celor ce se simt amenintati de un concurent pentru care etica afacerilor este doar un concept inutil. Pentru a linisti o serie de spirite care se incinsesera, Chelu a vandul la finele lui 2006 pachetul majoritar de actiuni al CCC Blue catre asociata sa Doina Rimar, cu aproximativ 62 milioane de euro. Un an mai tarziu a rascumparat insa pachetul majoritar al CCC Blue, timp in care s-a uitat de intentia CNA de a retrage licenta societatii.

Amenzile continua

Pe 14 august, CNA a amendat CCC Blue cu 15.000 lei pentru difuzarea unui program videotext fara licenta in reteaua din Giurgiu si pentru retransmiterea mai multor programe decat erau prevazute in grila depusa la CNA. Tot in aceasta vara, societatea lui Chelu a fost sanctionata in repetate randuri cu somatie publica, pentru ca in Calarasi a retransmis mai multe programe ce nu erau inscrise in oferta de servicii. Mereu, CCC Blue este abonata la sanctiunile CNA, obtinute in mare parte pentru nerespectarea voita a grilelor de programe. Este un obicei preluat de la Cony Sat si la care se renunta greu.

Plansete virtuale

De pe forumul „cablistilor” si de pe site-ul CNA se poate contura o imagine suficient de sugestiva asupra modului in care CCC Blue Telecom intelege sa faca afaceri. „Fratilor, va rog frumos sa ma ajutati in legatura cu o problema, a intrat peste noi in oras CCC Blue Telecom, fosta Cony Sat si Megaconstruct. E plin internetul de infractiunile acestei firme, va rog frumos ajutati-ma sa fac un dosar pe care sa il prezint autoritatilor locale.” „Nu e loc de legalitate cu ei, in primul rand nu platesc canale, nu platesc Electrica pentru stalpi, Megaconstruct si Cony Sat au o gramada de procese cu cei de la Eurosport, este cea mai amendata firma de catre CNA.” „Exista un caz in nordul tarii, unde firma respectiva a folosit copacii de pe marginea unui drum national pentru a pozitiona reteaua de fibra optica ce leaga doua localitati.”
Cei de la CNA nu s-au lamentat, si au aplicat zeci de amenzi celor trei firme: Megaconstruct, Cony Sat si CCC Blue Telecom. Cifra totala a amenzilor trece cu usurinta de un miliard de lei (vechi, ce-i drept), motivul principal fiind mai mereu neplata unor programe trecute in grila de retransmisie.

In topul insolventei

CCC Blue apare si in topul societatilor ce au aparut in Buletinul Insolventei, mai ales ca are o cifra de afaceri sugestiva. Conform datelor aparute in Buletinul Insolventei, CCC Blue are o cifra de afaceri de nu mai putin de 29.501.307 lei. Bani suficienti ca sa nu fie necesare complicatiile legate de insolventa. Insa obiceiurile vechi dispar greu, si mostenirea societatilor cu licentele retrase isi spune cuvantul in continuare. Am incercat sa discutam si cu Catalin Chelu vizavi de problemele de la SIF si cele ale societatilor patronate de el, dar la SIF ne-a raspuns, prompt, un ton de fax.Scris de Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img