Exista o discutie nesfârsita despre efectul negativ al expunerii la violenta a copiilor. Ni se comunica mereu ca nu este bine sa-i lasam pe cei mici sa se uite la filme violente, sa joace jocuri violente, sa foloseasca limbaj violent, si asa mai departe.
Câta legatura este intre violenta indusa pe canalele media si violenta societatii? Putem pune semnul egalitatii intre preferinta pentru violenta a societatii si violenta cu care reactioneaza membrii sai? Pâna la urma, societatea japoneza are un adevarat cult pentru violenta vizuala insa japonezii nu aplica violenta in relatiile interumane.
Intrebarea care trebuie pusa este daca societatea contemporana este mai violenta decât cea de acum 2-300 de ani si daca expunerea la violenta a fost alta atunci. Pentru ca avem acum filme si jocuri violente, dar sa nu uitam de povestile pline de amanunte de o cruzime de nedescris din versiunea originala a celor adunate de Fratii Grimm, de exemplu. Imagini pline de violenta avem in basmele populare, in baladele medievale, in legendele spuse la gura sobei.
Dar copiii mai aveau ocazia sa vada executii, torturi, lupte. Probabil ca, in trecut, gradul de expunere la violenta a fost mult mai mare decât astazi. Ramâne intrebarea: suntem mai violenti decât in trecut?