Recuperarea de către proprietari sau urmașii acestora a terenurilor confiscate abuziv în 1945 este miza unei bătălii care durează de trei decenii și care se aproprie de final.
Din 2017, în județul Bacău, de aplicarea legilor fondului funciar răspunde subprefectul Valentin Ivancea. De la el am aflat cum stau lucrurile în acest sector, mai exact ce a găsit, ce măsuri a luat și ce urmează să se întâmple.
„O mare parte dintre problemele existente în domeniul fondului funciar au fost generate de legislația care s-a modificat de-a lungul timpul”, a declarat Valentin Ivancea. Prima a fost Legea 18/1991, apoi au apărut Legea 1/2000, Legea 247/2005, Legea 193/2007 și Legea 165/2013.
Principalele obstacole în aplicarea acestor legi au fost lipsa cadastrării, întocmirea deficitară a actelor (de succesiune, vânzare-cumpărare etc.) și, în acest context, dificultatea identificării amplasamentelor.
O problemă e și faptul că primăriile nu au angajați specializați în măsurători topografice, dar nici bani ca să încheie contracte cu firmele specializate. „Pe de altă parte, s-a constatat că modul de funcționare a comisiilor locale de fond funciar este deficitar.
Foarte multe dosare au fost retrimise de Comisia județeană la comisiile locale din cauză că nu erau întocmite corespunzător”, arată subprefectul județului. Pe scurt, din dosarele care ajungeau la Prefectura Bacău lipseau acte, declarații, acorduri.
Restituirea pădurilor, în blocaj
După numirea în funcție a lui Valentin Ivancea s-a acționat pe două direcții: transmiterea către comisiile locale a instrucțiunilor de completare a dosarelor de fond funciar și mărirea numărului membrilor comisiei tehnice de lucru, prin ordin de prefect. A apărut, însă, o nouă problemă după publicarea Deciziei 395 a Curții Constituționale, în iulie 2017.
Rezerva este mai mică decât terenul necesar pentru definitivarea procesului de reconstituire a dreptului de proprietate atât la păduri, cât și terenuri agricole, deci trebuie făcute retrocedări din domeniile statului. Decizia Curții prevede că pădurile care aparțin domeniului public al statului se retrocedează numai după trecerea lor în domeniul privat al statului. Totuși, ar trebui să se facă distincție între pădurile care au aparținut statului dintotdeauna și cele care au intrat în proprietatea statului după 1945, prin deposedarea abuzivă a cetățenilor.
„Am cerut un punct de vedere de la ANRP și Direcția Silvică, urmează să trimitem o solicitare și la Ministerul Finanțelor”, a declarat subprefectul județului Bacău. Până să fie lămurite lucrurile, Decizia 395 produce un blocaj. Oamenii nu pot intra în posesia titlurilor de proprietate decât după schimbarea încadrării juridice a pădurilor, iar asta se face, de regulă, prin hotărâre de guvern.
Decalajul s-a redus la două luni
Pe lângă suplimentarea membrilor comisiei tehnice și trimiterea de instrucțiuni în teritoriu, Prefectura a organizat întâlniri în care au fost analizate problemele și s-a solicitat urgentarea soluționării lor. Toate acestea au dus la îmbunătățirea activității, astfel încât, „de la un decalaj de doi ani între momentul înregistrării dosarelor la Instituția Prefectului și cel al soluționării lor, s-a ajuns la cel mult două luni”, arată Marinela Vișan, consilier juridic.
În 2017, Comisia județeană a ținut zece ședințe și a adoptat 624 de hotărâri, cu 21,17 la sută mai multe decât anul trecut, din care 610 sunt hotărâri de validare sau modificare a titlurilor. Mai există 965 de dosare pe rolul instanțelor de judecată, majoritatea de modificare a unor titluri de proprietate, „ceea ce încarcă foarte mult activitatea Comisiei județene de fond funciar, acționând ca un lest”, explică Valentin Ivancea.
Au fost emise 91 la sută din titluri
Din 1991 până azi, în județul Bacău au fost emise 91,15 la sută din titlurile de proprietate pentru care au fost depuse dosare, ceea ce acoperă 79,11 la sută din suprafața care trebuie restituită. Lucrurile stau mai bine la terenurile agricole: 152.930 de titluri eliberate pentru o suprafață de 214.329,67 ha, din 162.943 de titluri pentru 237.787,14 ha, suprafața totală de retrocedat.
„Ceea ce înseamnă că au fost eliberate 93,85 la sută din titluri pentru 90,14 la sută din suprafață”, a precizat Valentin Ivancea. Pentru păduri au fost emise 38.266 de titluri pentru 81.866,86 ha, față de 46.819 de titluri (cât trebuie eliberate în total) pentru 136.621 ha (de restituit).
După aproape trei decenii, mai sunt de eliberat 10.013 de titluri pentru 23.457,4 ha de teren agricol și 8.553 de titluri pentru 54.754,4 ha de pădure. În 2018, obiectivele Comisiei județene sunt „soluționarea tuturor cererilor de retrocedare” și emiterea titlurilor de proprietate pentru suprafețele validate.
„În acest moment, prioritatea noastră este să fie puse în aplicare, cât mai repede, hotărârile judecătorești privind reconstituirea dreptului de proprietate”, a declarat, în final, subprefectul.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.