A devenit cutuma, cu putere de lege: de doua ori pe an, cadrele didactice ameninta cu greva, fie de avertisment, fie generala. Se intâmpla in preajma Bacalaureatului si deschiderii unui nou an scolar. Motivele?
Aceleasi, subfinantarea invatamântului (investitii, dotari, manuale scolare) si nivelul salarizarii personalului didactic si nedidactic, cu precadere a celui din invatamântul preuniversitar. Situatia treneaza de multi ani, chiar de prea multi, consecintele se vad, iar responsabilitatile sunt aruncate, periodic, de la o guvernare la alta.
Din când in când, la presiunea sindicatelor, a opiniei publice, profesorii mai primesc la salariu o suma fixa sau un procent. De mai multi ani se lucreaza la o lege unica (unitara) a salarizarii si nici nu sunt sanse sa ajunga in Parlament.
Pâna atunci, fiecare minister, oficial sau pe ascuns, isi mai ajusteaza salariile, dezechilibreaza iar sistemul, reincep negocierile de pe alte baze. Nu se ajunge nicaieri, sindicalistii bat la usa Guvernului cu profesorii in strada. Asa s-a intâmplat si de la 1 august, când salariile dascalilor au crescut cu cinci la suta (!).
Nemultumirile persista, unele au baze reale, altele sunt puse la gramada. Invatatorii, profesorii fac parte din elita intelectualilor unei comunitati, a unei natii, cu drepturi insa si cu imense responsabilitati, despre care se vorbeste tot mai rar sau nu in egala masura ca despre drepturi.
Respectul statului fata de un dascal se manifesta in contributia acestuia pentru sustinerea statutului de educator, si nu-i vorba numai de salariu, totodata, pentru noi toti, pentru societate, ar fi benefica si la fel de importanta ca problema banilor, o analiza foarte serioasa la nivel national, cu cifrele pe masa (cum a fost aceea din iarna, care a privit o noua programa scolara), a ingrijoratoarei stari a invatamântului, de data aceasta subiectii fiind elevii si studentii, mai precis din banca la catedra.
Este in puterea invatatorului si profesorului sa se uite in clasa, in catalog, in notele la examenele de pe fiecare treapta de educatie. Cu siguranta are ce vedea si nu peste tot vor fi note de trecere.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.