Vara, așa cum o știm noi, cu zile senine, călduroase și lungi, s-a cam terminat. Și odată cu ea și vacanța. Doar câteva zile ne mai despart de startul unui nou an școlar. Forfota în magazinele cu rechizite și uniforme școlare s-a accentuat. Toată lumea caută românește: mult, ieftin și bun. Din păcate, nu de fiecare dată toată lumea găsește tot ce vrea. Dacă în oraș lucrurile par mai simple, în realitate nu e chiar așa. Librăriile și hypermarketurile gem de rechizite și promoții.
Caiete și ghiozdane colorate, imprimate cu tot felul de personaje, fac cu ochiul copiilor. Cei mici și le doresc. Părinții cântăresc însă fiecare ofertă și își fac calcule. Caiete A5 cu 80 de file cu prețuri pornind de la 0,38 lei și până peste 3-4 lei. Caiete A4 cu 80 de file de la 1,60 lei la peste 4 lei. Stilouri, pixuri, creioane, culori, acuarele, stikere, pensoane, coperți…și lista poate continua până la uniforme și echipament de sport. Câți bani fac toate astea pentru un copil? Dar pentru doi sau chiar patru? „Dacă şcoala nu ar impune atât de multe rechizite, utile dar care, în mare parte, rămân nefolosite până la finele anului școlar, poate ne-ar fi mai ușor.
De exemplu, blocul de desen – jumătate nefolosit – ar putea fi înlocuit cu coli de hârtie sau cartoane, luate la bucată, pixurile de «n» culori cerute doar pentru a sublinia câteva rânduri în tot anul, cartoane colorate și hârtie creponată de care «doamnele» au uitat sau n-a mai fost timp pentru lucrări, proiecte. În fine, lista de rechizite e lungă, fiecare costă între 5 și 15 lei.
Adunate, pentru un copil îți trebuie cel puțin 100 de lei pentru strictul necesar. Dacă mai pui și un penar, mai adaugi vreo 30 de lei. Nu mai vorbesc de ghiozdane (în jur de 100 lei), noi mergem cu aceleași de doi ani, pentru ambii copii. O altă problemă sunt aceste pixuri cu radieră, la modă nu atât printre copii, dar mai ales printre învățătoare. Ni s-a spus că un copil la pregătitoare nu știe să folosească stiloul fără să se murdărească din cap până în picioare cu cerneală, plus banca, plus parchetul, plus colegul.
Așa că trebuie folosite pixurile Frixion, 12 lei unul, 9 lei rezerva, față de un stilou care costă vreo 10 lei și 30 de bani rezerva. Dacă mai adaugi pe listă o carte de colorat, o carte de citit, un joc (lego, puzzle etc), cum se cer în unele clase pentru fiecare copil, mai scoți din buzunar vreo 40 – 50 de lei”, a spus Camelia B., mamă a doi copii, care a ieșit deja la cumpărături. Ramona Dima are 4 copii. Cum sună pentru ea această poveste la început de an școlar?
„Eu cheltuiesc la început de an școlar vreo 6 milioane cel puțin. Dar asta e așa, subțire, pentru ce e urgent. Nu vorbesc de ghiozdane, penare, mai avem de anul trecut. M-ați întrebat doar de rechizite, deci nu luăm în calcul pantalonii, bluzițele albe, cămășile, treninguri, pantofii, adidașii care nu le mai vin de anul trecut. A, și uniforma sau măcar vesta care e foarte scumpă, îți iau și pielea de pe tine pentru că știu că e obligatorie. Este foarte greu chiar dacă vorbim doar de rechizite. Ce să vă spun… eu mă pregătesc de noul an școlar de la începutul verii, de cum se termină anul școlar.
Altfel, nu reușesc. Sunt divorțată și avem un singur venit, de 1.800 lei. Vă dați seama că nu-mi pot da tot salariul la început de an școlar. Sunt prea scumpe rechizitele, mai ales acest pix Frixion cerut de școală care se consumă foarte repede. Eu mai urmăresc promoțiile și fac provizii serioase când găsesc un preț bun, altfel nu m-aș descurca. Soluția este să cumperi din supermarketuri, nu din librării, și să-ți educi copilul să vadă utilitatea unui produs. Cum e cazul coperților – majoritatea le alegem simple, pentru că sunt mai ieftine, dar iau și una-două cu desene, ca să împac și copilul.”
La un hypermarket, lângă un raft doldora de oferte care mai de care, o femeie însoțită de fiica sa calculează cu tact. Fata trece în clasa a VI-a, într-o școală din mediul rural. Asta e mai puțin important. Concluzia doamnei? „E mai scump ca la noi la țară.” Așa o fi. Dar cum e la țară?
Elevi egali, dar cu pretenții diferite!
La Oncești, pe strada principală, am întâlnit-o pe Violeta Ielisei care mergea la magazin după pâine. A trecut în clasa a VIII-a și are gânduri mari. Vrea să vină la liceu în Bacău, cel mai probabil la Colegiul Tehnic de Comunicații „N.V.Karpen”. Până atunci însă trebuie să meargă la școală, în noul „sezon”.
„M-am pregătit, în mare”, ne spune Violeta care are cam de toate, mai adaugă. Îi mai lipsesc câteva caiete și etichetele, dar este timp până pe 11 septembrie când va păși din nou pragul școlii. O doamnă între două vârste, care lucra la reabilitarea Căminului Cultural din postura de asistat la Legea 416m ne-a spus că are doi copii, unul de 12 și unul de 11 ani. Îi este greu și nu a apucat să cumpere nimic pentru începutul școlii, dar speră că va reuși să ia tot ce este necesar pentru ca cei doi copii să se prezinte așa cum trebuie atunci când va suna clopoțelul. Drumul ne-a purtat apoi în satul Pădureni, din comuna Filipeni. Liniștea din zonă ne dă de înțeles că oamenii sunt plecați la muncile câmpului. La o poartă găsim totuși o femeie tânără, care ne spune că are un copil care merge în clasa a IV-a. Nu vrea să ne dea mai multe detalii, dar spune că s-au întors de curând din Italia și că nu se pune problema ca Petrică, așa îl cheamă pe puști, să nu aibă tot ce trebuie pentru noul an școlar.
Chiar pe ulița din centrul comunei Filipeni am întâlnit-o și pe Yasmina. Foarte dezghețată! Cu mândrie ne spune că este elevă la pictură la Colegiul Național de Artă „George Apostu” din Bacău. Se afla acolo în ultimele zile de vacanță, la bunici. La capitolul rechizite stă foarte bine. Chiar nu-și face probleme. E interesată dacă o dăm la ziar. Vrea să știe pentru că bunica ei ar fi tare mândră de ea.
Povești ar fi nenumărate. Unele triste, altele fericite.
La oraș, ofertă variată și costuri pe măsură
Revenind în magazine mai tragem cu coada ochiului la niște prețuri. Penare echipate, 33,99 lei. Ce preț! Conține creioane, radieră, acuarele, pix, riglă, echer, compas… Sărim de la rechizite la uniforme. Pantaloni pentru băieți în jur de 50 de lei, cămașă fete 70 de lei… și treninguri de la 90 de lei. La încălțări nu ne mai uităm că ni se încrețește pielea pe noi și mai că ți se ridică părul în cap. Nu mai tragem linie și nu mai adunăm. Ce-o fi o fi, numai copiii să meargă la școală și să ne bucure cu rezultate bune. Anul acesta, primul clopoțel va suna în toate unitățile de învățământ, luni, pe 11 septembrie.
Cătălina Chifu, Florin Ștefănescu
O toamnă fără „Ghiozdanul Școlarului”
Programul „Ghiozdanului Școlarului”, inițiat și finanțat de Consiliul Județean (CJ) Bacău, nu va fi reluat în această toamnă. În anii trecuți, prin acest proiect au fost distribuite mii de ghiozdane, caiete, rechizite, cărți de colorat, acuarele și alte materiale didactice, scopul CJ Bacău fiind de a-i sprijini pe copiii din mediul rural și a preveni abandonul școlar. Perioada de derulare a programului „Ghiozdanul Școlarului” a fost 2013-2017, anul școlar 2016-2017 fiind ultimul. CJ Bacău nu a inițiat un nou proiect deoarece acesta s-ar fi suprapus celui derulat de Guvernul României prin inspectoratele școlare județene. (Silvia Pătrășcanu)
Ajutor de la Guvern pentru familiile sărace
În schimb, Programul „Rechizite școlare” funcționează și în acest an, în baza OUG 32/2011, aprobat prin Legea 126/2002. Metodologia de aplicare este anexă a OMECS nr. 4385/2012. Bugetul alocat județului Bacău este 414.760 lei, pentru 15.301 de beneficiari. Rechizitele școlare prin acest program se acordă elevilor din învățământul primar și gimnazial de stat, cursuri de zi, care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu lunar pe membru de familie este de maximum 50 la sută din salariul de bază minim brut pe țară. Valoarea maximă pentru fiecare pachet este de 25 lei/elev învățământ primar și 30 lei/elev învățământ gimnazial. Pachetele conțin mimimum necesar de rechizite de la stilou, penar până la caiete, ghiozdan pentru elevii de clasa I și trusă de geometrie pentru cei din clasele V-VIII. (R.Neagu)