11 ianuarie 2025

Cât mai tine sperietoarea ruseasca?

Daca anul trecut, eram bombardati cu stiri despre iminenta invazie militara ruseasca, anul acesta spectacolul continua dar cu alte elemente. De exemplu, circul politic de la Chisinau este – nu-i asa? – opera rusilor, care au decis sa-l aresteze pe fostul premier de care astazi aflam ca ar fi fost omul sprijinit de serviciile noastre.

Totusi, ma gândesc ca ar fi fost destul de dificil pentru cineva, chiar si pentru rusi, sa obtina un zdrobitor vot de 79-0 pentru ridicarea imunitatii lui Filat in parlamentul R. Moldova. Un consens intre toate fortele de pe esichierul politic, de la asa-zisii pro-europeni, pâna la pro-rusi ascunde, mai mult ca sigur, altceva.



O alta problema aparuta zilele acestea se refera la TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), acordul pe care SUA incearca sa-l impuna Europei. Desi negocierile se desfasoara in secret, se stie deja ca americanii doresc sa obtina coborârea standardelor de siguranta alimentara, eliminarea denumirilor de origine controlata, astfel incât sa poata si firmele americane sa vânda brânza Camembert, de exemplu.

Cel mai important este, insa, ca potrivit TTIP, firmele vor putea apela la tribunale arbitrale private pentru a obtine despagubiri in cazul in care legislatia nationala le-ar putea provoca pierderi. De exemplu, daca legislatia ecologica dintr-o tara interzice exploatarea unei resurse, firmele ar putea da in judecata statul pentru a obtine despagubiri.

Aceste aspecte nu prea convin mediului de afaceri european si nici politicienilor care considera ca, prin impunerea de tribunale arbitrale se incalca suveranitatea nationala si dreptul statelor de a legifera in mod liber.

Asta in partea occidentala a UE. In estul americanizat, insa, politicienii teleghidati de la Washington au inceput ofensiva de promovare a TTIP. Iar una din gaselnitele de marketing politic a fost ca “TTIP nu le place rusilor”.

Prin urmare, nefiind pe placul rusilor, automat trebuie sa fie pe placul nostru. Postacii euroatlantici s-au si apucat de treaba promovând pe forumuri ideea si acuzându-i de simpatii rusesti pe cei care se pronuntau impotriva tratatului.

Dupa cum am mai spus, nimic nou sub soare: acum 50 de ani, cei care se impotriveau inovatiilor sovietice erau catalogati drept cosmopoliti pro-occidentali, astazi, cine nu accepta automat orice ideea americana este catalogat drept filorus.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img