Un multicooker poate folosit la aproape orice. Dar ce mai exact înseamnă acest „orice”? Hai să îți dăm câteva exemple.
Un multicooker este un aparat extrem de versatil. El are funcții de gătit sub presiune, fierbere cu abur, sauté și gătit lent. Unele modele mai noi pot, de asemenea, să prăjească și să deshidrateze.
Deci, ce poți face cu un multicooker?
Gătește lent. Faci o rețetă de ghiveci? Folosește setarea lentă de gătit de pe multicooker, în loc de clasica oală pe aragaz.
Sauté. Folosind setarea de sauté, poți seta umezeala perfectă pentru carne sau pentru a rumeni ceapa pentru un plus de aromă, fără a murdări alte vase, așa cum s-ar întâmpla dacă ai găti pe aragaz.
Păstrează mâncarea caldă. Ai nevoie de un aliment mai cald? Folosește un multicooker. Setarea „păstrați cald” poate fi la îndemână pentru a te distra cu mâncăruri precum chifteluțele suedeze, care trebuie să fie servite calde pentru a avea cel mai bun gust. De asemenea, un multicooker trece la setarea „păstrați cald” automat după gătire, astfel încât mâncarea ta să rămână gata de servit până la masă.
Moduri de gătit specializate. Un multicooker tău se poate dubla ca aragaz și vine cu opțiuni prestabilite pentru orez (alb). De asemenea, poți găti ciorbă, tocană, păsări de curte, fasole și chili în alte moduri prestabilite. Iar un multicooker are o setare pentru a-ți face propriul iaurt fără a fi nevoie de echipament specializat.
Ouă ușor de curățat. Gătirea ouălor la presiunea intensă a unui multicooker le face deosebit de ușor de curățat.
Fasole fiartă imediat. Fasolea uscată poate dura ore întregi pentru a se înmuia și a fierbe, la aragaz, dar este floare la ureche să o pregătești pe un multicooker. Fasolea se va umfla și va crea spumă, dar o picătură de ulei de măsline poate ajuta la reducerea spumei. Câteva boabe de fasole ar putea exploda sub presiune, dar comoditatea merită.
Pui la rotisor, rapid. Uită de puii la rotisor pe care îi vezi gata făcuți în magazine. Poți prăji un pui întreg în doar jumătate de oră, la multicooker, iar aburul va face carnea fragedă, mult mai bună decât cea uscată de la magazin.
Sfaturi pentru a găti la multicooker
Iată câteva sfaturi de pregătire pentru a te ajuta să începi cu dreptul gătitul la multicooker.
Nu umple vasul cu lichid. Excesul de lichid poate fi pulverizat prin supapa de evacuare, mai ales atunci când gătești sub presiune. Deci nu depăși niciodată linia maximă de umplere.
Lasă loc pentru extindere. Reține că boabele, fasolea și alte alimente uscate absorb lichidul și se umflă în timp ce se gătesc, deci nu umple vasul dincolo de punctul intermediar.
Călește alimentele mai întâi. Un multicooker folosește căldură umedă, deci călește carnea și legumele înainte de a le găti sub presiune pentru a adăuga adâncime de aromă. Poți utiliza funcția sauté pentru a face acest lucru.
Adaugă întotdeauna puțin lichid. Pentru a produce presiune, un multicooker are nevoie de o cantitate minimă de lichid în oală. Verifică manualul de utilizare pentru cantitatea corectă – poate fi oriunde de la 1 cană la 1½ căni. Doar nu exagera. Capacul sigilat împiedică evaporarea lichidelor așa cum se întâmplă la gătitul convențional, ceea ce poate duce la o mâncare prea apoasă.
Mai așteaptă cu lactatele. Laptele și alte produse lactate cremoase se pot opări sau se pot închega sub presiune, așa că este indicat să le adaugi după ce ai terminat procesul de gătit sub presiune.
Curăță bine capacul. Sigiliul siliconic de pe capac poate păstra mirosurile alimentare. Alungă mirosurile persistente cu o înmuiere în oțet timp de 3 minute înainte de spălare. Sau păstrează parfumul de curry departe de cheesecake, cumpărând un al doilea inel, rezervat doar dulciurilor.
Ia în considerare timpul total. Atunci când gătești la multicooker, rebuie să iei în considerare cele 10 – 15 minute în plus necesare pentru ca aparatul să ajungă sub presiune și apoi să se liniștească. Acest lucru poate adăuga o jumătate de oră la timpul de gătit și, dacă nu îl calculezi din timp, poate întârzia în mod semnificativ cina.