19 ianuarie 2025

Cât de departe se poate întinde coarda?

Practic, țările NATO care furnizează arme și muniții Ucrainei se află în prezent într-o stare de război nedeclarat cu Rusia. Aceasta este o situație extrem de sensibilă și periculoasă, care poate avea consecințe dramatice.

Aflându-se într-o stare de război nedeclarat cu Rusia, un atac al acesteia la adresa țărilor NATO care sprijină Ucraina poate pune probleme activării Articolului 5 al Tratatului NATO. Acest articol prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor, iar ceilalți membri sunt obligați să ofere sprijin militar și politic.



Într-o astfel de situație, o agresiune a Rusiei împotriva tarilor NATO ar putea să nu fie  considerată drept un atac extern, ci mai degrabă o reacție la agresiunea acestor state împotriva Rusiei. Aceasta ar putea face dificilă activarea Articolului 5 și ar crea o situație confuză cu privire la obligațiile statelor membre ale NATO.

Mai important, în situația actuală, când legile și tratatele internaționale au fost deja încălcate de către tarile NATO care furnizează arme și muniții Ucrainei, poate fi dificil de presupus că tratatul NATO ar mai fi respectat în totalitate.

Este posibil ca Rusia să decidă să își schimbe poziția față de aprovizionarea Ucrainei de către țările NATO și să înceapă să considere acest lucru ca fiind o amenințare la adresa securității sale. În acest caz, România, care sprijină Ucraina prin furnizarea de arme, muniții, combustibili și alte provizii, ar putea să fie expusă la un risc mai mare de atacuri din partea Rusiei.

România se află într-o situație ingrată, cu o clasă politică iresponsabilă și care nu are legătură cu realitatea; această situație poate fi cu atât mai periculoasă, având în vedere poziția geografică strategică a țării noastre care, practic, amplifică efectul servilismului politicienilor.

Există informații că întâlnirea dintre Putin și Xi a asigurat Rusia de întregul sprijin al Chinei, cooperarea dintre cele două țări urmând să devină și mai puternică, inclusiv în domeniul militar. Cu un astfel de sprijin, Rusia ar putea schimba tactica în Ucraina, trecând de la o operațiune militară special, la un război adevărat. E greu de crezut că va mai permite aprovizionarea Ucrainei de către NATO.

Ce s-ar întâmpla dacă rachetele rusești ar lovi instalații militare din țările NATO? Ar fi război? Avioanele militare israeliene bombardează săptămânal Siria și nu s-a declarat război între cele două țări. Turcia a bombardat Siria, Iranul a bombardat Irakul, Azerbaigeanul a lovit teritoriul controlat de armeni în Nagorno Karabah si așa mai departe. Războiul dintre NATO și Rusia poate începe doar dacă țările NATO vor asta. Vor vrea? Polonia abia așteaptă. Anglia parcă ar vrea și ea; oricum este împinsă în față de SUA. Liderii români ar vrea și ei dar n-au cu ce. Dar Germania vrea război cu Rusia? Franța? Italia? Turcia? Greu de crezut…

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img