În numele reducerii carbonului în atmosferă orice aberație este permisă dacă scopul declarat privește problemele de mediu. Pe situl spaniol horeca magazin , https://horeca.expob2b.es/es/n-/5166/10-platos-a-base-de-insectos-para-chuparse-los-dedos, cu titlul ,,10 feluri de mancare de te lingi pe degete” , suntem îmbiați să degustăm; ,,1) Prajituri cu viespi : fursecuri cu unt, făcute din orez și viespi; acestea se fierb și se usucă pentru a le adăuga la prepararea desertului. … 2) Tarantula prăjită: Mai întâi se prăjesc arahnidele și după șapte minute se curăță de coajă pentru a îndepărta picioarele și firele de păr. 3) Tacos de viermi maguey: În Mexic, aceste larve care cresc pe plante maguey se consumă prăjite și însoțite de guacamole și tortilla. 4) Insecte de ciocolată: pot fi furnici, greieri sau lăcuste. Trebuie sa topiți ciocolata neagra la bain-marie cu zahăr și puțin unt și înmuiați insectele în ciocolată topită, scoateți și lăsați la temperatura camerei sau la frigider. 5) Viermele cu barbotare: Viermii acvatici se consumă fierți și sote în sos de soia, cu un strop de zahăr. 6) Fidea cu greieri: Constă dintr-o farfurie de tăiței cu un sos de greieri sotați crocanți. 7) Prajitura cu oua de muscă: Acest desert are la bază o celebră cremă de patiserie, însă, diferența o face cel mai important ingredient, ouăle de muscă. Acestea trebuie doar zdrobite și adăugate la preparatul <<delicios>>. 8) Pâine cu vierme și banane: Pentru a face această pâine, adăugați pur și simplu 1/4 cană de viermi prăjiți într-un amestec obișnuit de brioșe… 9) Furnici la grătar: Pentru a le mânca, se scot doar capetele, aripile și picioarele, apoi se scufundă în apă sărată și se prăjesc într-o tigaie. 10) Scorpion tempura: Lăsați scorpionul să se odihnească în alcool înainte de a-l găti pentru a neutraliza otrava. Este afumat și foarte crocant.” Toate aceste ,,rețete” par doar o curiozitate la prima vedere, însă experiența de până acum ne spune că lucrurile nu vor rămâne mult timp doar la nivel de curiozitate și insectele vor fi impuse în alimentația cotidiană. Universitatea Deschisă din Catalonia publică pe situl său oficial https://www.uoc.edu/portal/es/news/actualitat/2021/198-insectos-alimentacion-sostenible.html sinteza unei conferințe a Colegiului Economiștilor din Catalonia despre alimentația sănătoasă și durabilă. Lectorii, Anna Bach– profesor în Zona Nutriție a Studiilor de Științe ale Sănătății și Marta Ros, dietetician și doctorand, au fost unanimi în a susține teza după care; ,,…. creșterea insectelor pentru consum uman lasă o amprentă ecologică mai mică, mai ales în comparație cu creșterea convențională a animalelor…. Apa necesară producerii produsului este, de asemenea, mai mică; la fel, generează mai puține gaze cu efect de seră, iar ocuparea spațiului în ferme este, în același timp, mai mică. De fapt, există companii care dezvoltă ferme de insecte care pot fi ținute acasă.” Teoria conspirației privind dieta insectivoră, din ce în ce mai mult, se confirmă ca o realitate. După https://www.rebelnews.com/scientists_planning_to_feed_school_children_insects_to_make_uk_greener , un nou plan elaborat de „oameni de știință” în încercarea de a educa copiii cu privire la „beneficiile ecologice și nutriționale ale insectelor comestibile” include patru școli primare din Țara Galilor care oferă insecte pentru consumul elevilor. Mișcarea face parte dintr-un proiect școlar de a schimba apetitul copiilor către „proteine alternative” și de a convinge părinții să le urmeze exemplul. Această „proteină alternativă” include greieri, viermi de făină, viermi de mătase și lăcuste, ca o variantă a consumului de carne în școli. De fapt e un șantaj care într-un timp extrem de scurt va deveni cât se poate de explicit. În numele salvării planetei, a climei, a oamenilor, a reducerii amprentei de carbon vom fi întâi încurajați, apoi obligați să mâncăm insecte. Că problema este cât se poate de presantă o demonstrează și faptul că sunt finanțate studii care să justifice implementarea noii diete. Astfel, omida transformată în hamburger, amestecată cu zahăr, ar putea fi soluția la foametea din lume, au declarat oamenii de știință din Coreea de Sud. Această larvă, amestecată cu viermi de făină și larve de gândaci, împreună cu puțin zahăr poate crea „carne”, oamenii de știință sud-coreeni susținând că are un gust autentic și „comestibil”. În cadrul unui proiect condus de Dr. Hee Cho, au fost invocate ca fiind necesare schimbări în consumul de alimente din cauza creșterii populației. Într-un comunicat de presă al doctorului Cho ,citat de https://alephnews.ro/stiinta/burgerii-din-viermi-amestecati-cu-zahar-ar-putea-fi-cheia-rezolvarii-foametei-in-lume/ , se arată că burgerii ar putea ajuta la rezolvarea „problemelor de mediu”. În ultimă instanță, fiecare mănâncă ce vrea. Problema e că în paralel se introduc politici agresive de diminuare a fermelor și limitarea creșterii animalelor chiar și a celor crescute în gospodăriile individuale. Prețul pentru carnea adevărată crește progresiv și va deveni un lux. Iar acolo unde mai sunt fermieri încăpățânați o gripă aviară ori porcină, declarată sistematic, va decima animalele și asasina afacerile de familie. Asumându-și decapitarea politică, ministrul agriculturii Petre Daia declara în cadrul unor interviuri televizate. ; „Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. Eu, de regulă, ca inginer agronom, combat gândacii, nu-i mănânc. Să ne întoarcem la mămăliga noastră.” Numai că ministrul agriculturii pare singurul sănătos la cap într-un guvern de somnambuli. „Planul verde european”, adoptat în 2019, prevede renunțarea la energia obținută clasic, din cărbune, de exemplu. Politicienii români au acceptat distopia fără să comenteze și s-au angajat că până în 2020 vom avea 24% energie regenerabilă (eoliene, panouri solare, hidro). Dar n-au construit mai multe instalații, ci au închis din cele existente pe cărbune. Consecința? Energia produsă de vânt și panouri solare NU ajunge și astfel suntem nevoiți să cumpărăm energie produsă de cărbune de la alții. Genial, nu? Genialitatea merge mai departe fără să realizăm că, puțin câte puțin, ni se implementează ,, taxa pentru că trăiești” indiferent cum e motivată și cum e definită. Trăiești și pentru asta trebuie să plătești stăpânilor lumii un bir. Dacă mergi pe firul decizional o să identifici și stăpânii. Acest impozit care se vrea planetar, se numește taxa pe carbon pe care o datorezi pentru că, vrei nu vrei, produci carbon. Orice nou născut e un poluator și trebuie să plătească. De fapt ăsta e scopul tuturor giumbușlucurilor pe care le vedem în jurul nostru. Astfel, distopia devine realitate. ,,Românii vor plăti o taxă pentru casa și gospodăria lor, în funcție de cât va decide Comisia Europeană că poluează”, anunța cu ceva vreme în urmă ministrul mediului, Tanczos Barna. Nivelul taxei nu e fix, poate fi modificat printr-un simplu pretext ; ,, azi e mai cald ca ieri”. Noul bir va fi obligatoriu începând cu anul 2027. ,,… Fondul social de climă, care se constituie din 2027, se va alimenta prin introducerea unor taxe de carbon la nivelul fiecărui cetățean care locuiește undeva în UE și care, prin încălzirea locuinței sau prin folosirea energiilor emițătoare de dioxid de carbon, poluează. Acest lucru înseamnă că la nivelul fiecărei gospodării se va calcula amprenta de carbon și se vor aplica niște taxe…”, a anunțat ministrul mediului. Prea eram liberi și preparam micii la grătar cum aveam poftă. Rația noastră de libertate s-a terminat. Acest gen de măsuri prin care fiecare cetățean va fi taxat pentru că își exercită drepturile naturale, acela de a mânca, de a-și găti hrana și de a se încălzi, pe motiv că poluează, face parte din planul Marii Resetări. Va urma limitarea dreptului de circulație, lucru pe care l-au experimentat deja cu succes. Pasul doi va consta într-un număr determinat de km la care ai dreptul într-o anumită unitate de timp. Drepturile naturale lăsate omului de către Dumnezeu au început să fie confiscate de cei care se cred, în nebunia lor, proprietarii planetei și a locuitorilor ei. Paradoxal , conflictul din Ucraina a încetinit implementarea ,,utopiei verzi” iar o potențială victorie a Rusiei în acest conflict, ar părea ca fiind singura șansă de a bloca ori anihila efectele acestei nebunii (economia rusă bazându-se pe exportul de gaze si petrol care generează…. carbon). Noi românii ne aflăm în tabăra celor care pretind că luptă pentru a-și păstra „valorile democratice, liberale și progresiste”. Cealaltă parte pretinde că aceste valori susținute de noi sunt doar o mantie de ipocrizie menită să mascheze o ambiție ireprimabilă a hegemoniei mondiale a SUA. Depinde de perspectivă. Putem încerca, fără resentimente, să medităm o clipă la; cât de bun poate fi răul ?
Jr. Adrian M. Ionescu