24 ianuarie 2025

Casele din Zemes pictate de artistul bacauan Bogdan Antochi au facut furori printre iubitorii de arta englezi

Un tânar artist plastic bacauan a reusit sa cucereasca prin lucrarile sale inimile a numerosi iubitori de arta dintr-un oras din Anglia. Toate lucrarile sale expuse in cadrul unei expozitii din galeriile de arta din Shrewsbury s-au bucurat de real succes, lucrarea reprezentând casele din Zemes fiind, insa, apreciata in mod aparte si unanim de catre public si critici.

La doar 27 de ani ai sai, Bogdan Antochi este deja, pentru Bacau, dar nu numai, un reprezentant recunoscut in arta plastica. Absolvent al Universitatii de Arte „George Enescu” din Iasi, Facultatea de Arte Vizuale si Design si al programului de masterat in domeniu in cadrul aceleiasi unitati de invatamânt, Bogdan se bucura de un palmares bogat. Picturile sale au facut de-a lungul anilor (2008 – 2016) obiectul a numeroase expuneri in cadrul unor expozitii atât colective, cât si personale, in special in judetul Bacau si Chisinau, Republica Moldova.



Din luna august 2016, lucrarile artistului au trecut granitele si in Anglia, acolo unde, mai exact in orasul Shrewsbury, bacauanul s-a stabilit in urma cu câteva luni. La inceputul lunii august 2016, Bogdan Antochi a avut vernisajul primei sale expozitii in afara, expunând, la VAN Gallery, alaturi de artista plastica Gill Scriven cu care bacauanul a intrat intr-o frumoasa, si spera el pe termen lung colaborare.

Pe tot parcursul lunii august, lucrarile tale vor putea fi admirate la VAN Gallery, Shrewsbury, Anglia. Cum ai reusit sa ajungi aici?

bogdan4

Bogdan Antochi: Da, aceasta este prima mea expozitie in afara tarii si sunt fericit ca am avut ocazia sa expun alaturi de pictorita Gill Scriven (http://www.gillscriven.toucansurf.com/ ). Odata ce am ajuns aici, in oras, am inceput sa ma interesez despre galeriile de arta active si am inceput sa trimit CV-ul meu si fotografii reprezentând lucrarile mele. La scurt timp, am fost contactat de VAN Gallery – Shrewsbury, iar in urma discutiilor cu reprezentantii Galeriilor am acceptat sa devin membru al acesteia.

La scurt timp, a avut loc o expozitie de grup, intitulata „Food Exhibition” unde am fost invitat sa expun, alegând pentru acest eveniment trei lucrari personale. De fapt, aceasta a fost prima mea expunere aici. A doua zi dupa vernisaj, mi s-a propus sa duc mai multe lucrari de-ale mele, pentru a fi puse in vânzare. In timp ce panotam, priveam tablourile celorlalti membri ai Galeriei, iar dintre lucrari mi-au atras atentia in mod deosebit cele purtând semnatura artistei Gill Scriven, peisaje pictate pe carton, in ulei, de dimensiuni mici (20/15 cm). M-am interesat de autoare si… asa ne-am cunoscut si ne-am si imprietenit.

Iarasi la scurt timp, Galeria mi-a propus sa realizez o expozitie personala, lucru pe care însa, la acea data, nu mi l-am permis financiar, pentru ca aici, pentru o astfel de expozitie, artistul are o contributie financiara. Soluția a venit tot din partea organizatorilor, acestia propunând-mi, pentru luna august 2016, o expozitie alaturi de un alt artist. Am luat legatura, evident, cu doamna Gill Scriven, dumneaei m-a invitat sa vizitez atelierul in care lucreaza, eu i-am povestit despre istoricul meu in arta plastica, iar la finalul vizitei am primit cu bucurie confirmarea faptului ca vom expune impreuna. Astfel, pe 3 august am avut fericirea de a-mi vedea un vis implinit, vernisajul expozitiei „Meet the Artists”, alaturi de pictorita Gill Scriven…

Cum au fost primite lucrarile tale? Ai simtit deschidere din partea publicului?

O, a fost peste asteptari, expozitia in ansamblu fiind foarte apreciata de publicul de arta din orasul in care acum locuiesc. Cred au fost circa 100 de persoane la vernisaj si, spre marea mea bucurie si emotie, au fost si multi români, câtiva prieteni chiar si, desigur, foarte multi englezi care au fost foarte incântati si care au pus, pe parcursul evenimentului, foarte multe intrebari.

Ce lucrari au fost apreciate si ce tematica ai avut?

M-a surprins faptul ca, de departe, cea mai apreciata lucrare a fost cea cu peisaj cu case de la Zemes. De asemenea, au fost apreciate tablourile din seria „Ziduri” – pe care le-am expus si in Bacau -, lucrari pentru care am utilizat o tehnica mixta proprie, vizitatorii fiind fascinati sa le atinga, nu doar sa le priveasca si continuând sa ma puna sa le povestesc despre tehnica utilizata. Nu va pot povesti prin ce emotii am trecut. Lucrarile vor fi la VAN Gallery, alaturi de cele ale pictoritei Gill Scriven, pâna pe 3 septembrie 2016.

Este de apreciat faptul ca, intr-un timp atât de scurt de la stabilirea ta in alta tara, ai reusit ca artist sa te impui. Ai plecat definitiv din România? Are Bacaul, România, mai putina deschidere fata de lumea artistica plastica?

Sincer, ma consider o persoana norocoasa. In ceea ce ma priveste, acasa am avut tot sprijinul de la anumite persoane importante din lumea artei. Am fost sprijinit si incurajat si aduc multumire pentru asta in primul rând mentorului meu, artistul plastic Dorel Facaoaru, dar si tuturor celorlalti care mi-au fost mereu alaturi. Cred ca Bacaul este un oras cu activitate artistica destul de intensa, este si public pentru arta plastica asa ca eu cred ca pentru a fi remarcat si sprijinit trebuie doar sa te implici si sa faci lucruri de calitate. Pe de alta parte, recunosc, nimic nu e usor in viata, dar daca vrei, poti. Nu, nu am plecat definitv din România. Am plecat insa ca orice tânar din tara, sa muncesc si sa fiu rasplatit financiar pentru munca mea. Muncesc foarte mult, dar ma ocup si de pictura, pentru ca asta iubesc sa fac. Ma voi intoarce la un moment dat, acasa.

bogdan5

Cum te regasesti tu in propriile-ti tablouri, sunt lucrarile tale un jurnal propriu, deschis privitorilor?

Prin prima expozitie de acasa, „Fructul interzis”, am incercat sa arat publicului modul meu de a vedea marul. L-am stilizat si am incercat sa-l descompun asa cum gândeam eu la acel moment. Prin cea de-a doua, „Cactusi”, am incercat sa redau pe pânze parte dintr-o alta pasiune a mea, cactusii. La realizarea lucrarilor pentru cea de-a treia expozitie, „Ziduri”, o mare parte din influenta au avut-o experientele proprii traite si primite in timpul Universitatii si pe toata durata masteratului de la profesorii mei specializati in Conservare si Resturare pictura murala. Tehnica utilizata pentru aceste tablouri este una proprie, in care am folosit un material banal pentru realizarea anumitor texturi. Prin pictura mea, incerc tot felul de modalitati sa ma reprezint, sa gasesc un mod propriu de exprimare. Ma consider inca la inceput de drum.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img