Universitarul Ioan Dănilă, grozavul trezorier al limbii române corecte, curate, doldora de simțire și de farmec, poate fi perceput de către unii, raportat la pasiunea sa întru conservarea fericită a moștenirii lui Alecsandri, ca un Don Quijote. Dar cum inocentul Don Quijote este, poate, cel mai admirabil personaj al literaturii, această asemănare nu cred că-l deranjează.
Recent, elevatul publicist și eseist ne-a oferit o nouă declarație de dragoste: ,,Casa din cuvinte…” (Bacău, Editura Vicovia, 2018), volum care oferă imaginea unui impresionant ,,cor polifonic orientat spre o singură țintă: salvarea în ultimul ceas a Casei «Vasile Alecsandri» din Bacău”. (I.D.) Corul polifonic are interpreți de excepție: Ovidiu Genaru, Magda Cârneci, Radu Cârneci, Nora Iuga, Nicolae Scurtu, Alexandru Surdu, Mihai Șora, Vilică Munteanu, Ilderim Rebreanu, Florin Faifer, Doina Cernica, Ion N. Oprea etc. Unii dintre aceștia sunt intervievați, alții fac mărturisiri scrise despre imperioasa nevoie de salvare a Casei lui Alecsandri. Strigătul a cinci dintre aceste personalități poate fi ascultat (și) accesând conținutul unui DVD atașat volumului. Spun Strigăt, întrucât acest ,,act tipografic” dezvoltă cu noi accente discursul persuasiv trimis cu putere în toate zările prin alte două volume: ,,Alecsandri, băcăuanul” și ,,Alecsandri, din nou acasă”. Cred că noul volum ar putea avea și un alt titlu: ,,Casa din Cuvinte, Strigăt și Speranță”. Speranță? Da, întrucât zice autorul: ,,Dea Domnul să nu mai fie nevoie de cuvinte strașnice, imperative, ci de mulțumire și încântare”. De ,,mulțumire și încântare”, întrucât este de așteptat ca visul băcăuanilor, al țării, să fie împlinit.
Să ascultăm doar câteva crâmpeie din Strigătul elevat al acestui volum… ,,Vorba unui emul al lui Sadoveanu: la locurile unde s-au născut și au creat marii noștri înaintași ar trebui să mergem descoperiți și desculți chiar dacă ar trebui să călcăm pe spini, și de la acele altare sfinte ale culturii române să ne întoarcem mai puternici și înaripați.” (Nicolae Scurtu). ,,Mi-a ajuns la urechi un proiect nemaipomenit: că ați vrea să consacrați și imobiliar prezența lui Alecsandri în urbea lui natală. […] Trebuie să i se dea cezarului ce-i al cezarului, adică să i se facă o casă memorială lui Alecsandri în orașul în care s-a născut.” (Nora Iuga). ,,Singura călătorie mai lungă pe care am făcut-o în Anglia, din sud până în Scoția. Ce vreau să spun este că un scriitor dacă a locuit undeva, pe o stradă, și a stat un an de zile, acolo există un punct memorial.[…] Oriunde te-ai opri, scrie «Aici s-a născut…», «Aici a murit…» pe o clădire veche scria: «Aici, în anul 1456, a locuit pentru câteva nopți Orlando Furioso»”. (Ovidiu Genaru). ,,Casa Vasile Alecsandri din Bacău trebuie să fie ceea ce este Iasnaia Poliana pentru Tolstoi sau Muzeul din Frankfurt pentru Goethe.” (Victor Crăciun). ,,Este absolut necesar să sprijinim refacerea acestei case aici, în Bacău […], și dă dăm urbei locale un nou punct cultural, adică un stabiliment de noblețe, și totodată să conferim calitatea de cetățean de onoare, din istorie, lui Vasile Alecsandri. Este o mare datorie românească și cetățenească să facem tot ce putem ca această casă să fie reconstruită și pusă în valoare, pentru a amenaja un muzeu Alecsandri aici, la Bacău.” (Radu Cârneci).
,,Casa din cuvinte…” va sta, alături de celelalte emoționante demersuri publicistice pro Alecsandri ale universitarului Ioan Dănilă, într-un loc de onoare al Muzeului Alecsandri care va fi amenajat în Casa Alecsandri.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.